Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021 18:36

Έκθεση με φωτογραφίες της κατοχής 1941-44, στα Καλύβια Αγρινίου (Τετ 21 - Κυρ 25/7/2021)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Κοινοτικό Κατάστημα Καλυβίων τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας  με τίτλο «Μνήμες Κατοχής: Αγρίνιο – Καλύβια –Αιτωλοακαρνανία» με ιστορικό αρχειακό υλικό που αφορά την περίοδο της ιταλο-γερμανικής κατοχής 1941-1944 και την εκτέλεση των Ελλήνων πατριωτών στην Αγία Τριάδα Αγρίνιου και τα Καλύβια.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δήμου Αγρινίου, Γιάννης Φαρμάκης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων, Δημήτρης Αναστασίου, εκπρόσωποι συλλόγων και πολλοί κάτοικοι του χωριού μας.

Την επιμέλεια συγκέντρωσης και παρουσίασης του ιστορικού φωτογραφικού υλικού είχε ο εκπαιδευτικός  Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος, ενώ στο χώρο της έκθεσης υπήρχε μια γερμανική μηχανή και στρατιωτικά γερμανικά αντικείμενα από το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο που διέθεσε για το συγκεκριμένο σκοπό ο Νίκος Μαλεσιάδας.

Στόχευση της έκθεσης αυτής δεν είναι απλά η αναπαραγωγή μιας μνήμης για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε μια ¨σκοτεινή¨ εποχή, αλλά ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει τους πολίτες, ιδιαιτέρως τους νέους, για θέματα της σύγχρονης ιστορία μας που ακόμη και σήμερα παραμένουν επίκαιρα και ζωντανά.

Η έκθεση είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά μέχρι τις 25 Ιουλίου με ώρες λειτουργίας από τις 6.30 μ.μ. έως τις 9.30 μ.μ. στο Κοινοτικό Κατάστημα Καλυβίων.

Τα φωτογραφικά αρχεία προέρχονται από:

- Αλέξη Κατεφίδη: «Αιτωλία και Ακαρνανία στο πέρασμα του χρόνου - Aetolia Acarnania tempus».

- Γίτσα Πανταζή-Ναστούλη: "Αγρίνιο...Γλυκές μνήμες (agriniomemories.blogspot.gr)

- Γιάννη Κουτρομπούση (Αγρίνιο)

Εκθέματα γερμανικού στρατιωτικού υλικού:

- Νίκος Μαλεσιάδας 

- Χρήστος Κερασιώτης

egainia photo ektheshi kalyvia 1

egainia photo ektheshi kalyvia 3

egainia photo ektheshi kalyvia 4

egainia photo ektheshi kalyvia 5

egainia photo ektheshi kalyvia 8

egainia photo ektheshi kalyvia 9

egainia photo ektheshi kalyvia 9 c

egainia photo ektheshi kalyvia 9 d

egainia photo ektheshi kalyvia 11

www.kalyvia.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021 18:39