Τετ, 5/10/2022  19:01 
elenfrdeitru
Κυριακή, 03 Ιανουαρίου 2021 21:06

Θερμοκήπια «Π & Ζ Κουμάση» στην Παραβόλα Αγρινίου (φωτο - βίντεο)

Δυο από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απειλούν την ανθρωπότητα στις μέρες μας είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος και ο υπερπληθυσμός. Με την επισιτιστική κρίση προ των πυλών, επιστήμονες και παραγωγοί αγροτικών προϊόντων έχουν βαλθεί μέσα από έναν ατελείωτο αγώνα δρόμου, να βελτιώσουαν ποσοτικά την αγροτική παραγωγή. Για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποιούν λιπάσματα και λοιπά φυτοφάρμακα τα οποία ναι μεν αυξάνουν την παραγωγή αλλά το κάνουν εις βάρος της ποιότητας του τελικού προϊόντος. Κάτι στο οποίο επι πλέον συμβάλει και η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Στην Ελληνική επαρχία μπορούμε να πούμε ότι παράγονται ακόμα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα καθότι ο Έλληνας παραγωγός καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να διατηρήσει μια καλή σχέση κόστους παραγωγής προς απόδοση, όχι σε βάρος της ποιότητας.

Στα θερμοκήπια των Αφων Κουμάση (Ζώη και Παναγιώτη) στην Παραβόλα Αγρινίου, τα παραγόμενα προϊόντα διατηρούν αυτόν ακριβώς τον κανόνα. Παράγουν τα προϊόντα τους με γνώμονα την ποιότητα προσέχοντας την υγεία του καταναλωτή και όχι την ποσότητα εις βάρος αυτής.

Δείτε το σχετικό βίντεο που ετοίμασε ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης

Καθώς και την συνέντευξη της Χρύσας Σπαή με τον Ζώη Κουμάση για το AgrinioBestOf.gr

thermokhpia koymash 08

Τι έχεις σπουδάσει Ζώη ;

Εχω τελειώσει τα ΤΕΙ Φυτικής παραγωγής στην Θεσσαλονίκη και μετά την Γεωπονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συνολικά έχω οκτώ χρόνια σπουδών. Ο αδερφός μου Παναγιώτης τελείωσε την Γεωπονική στην Σόφια της Βουλγαρίας με πέντε χρόνια σπουδών.

Τι σε έκανε να ασχοληθείς με τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και τα θερμοκήπια;

Βάσει του αντικειμένου σπουδών ήθελα να ασχοληθώ με κάτι σχετικό. Ήθελα να κάνω δική μου δουλειά και να μην ασχοληθώ ως υπάλληλος στον Δημόσιο ή Ιδιωτικό τομέα καθότι είδα κάποια πράγματα που δεν μου άρεσαν. Έτσι αποφάσισα με τον αδερφό μου να ασχοληθούμε με την αγροτική παραγωγή.

Πόσος χρόνος χρειάστηκε να ετοιμάσεις το θερμοκήπιο, στηρίχθηκες σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα; Υπήρξαν βελτιώσεις στην συνέχεια;

Η πρώτη θερμοκηπιακή μονάδα που ξεκίνησε το 2009 δεν βασίστηκε σε κάποιο αναπτυξιακό σχέδιο ή χρηματοδοτικό πρόγραμμα γιατί τότε δεν έτρεχε κάτι τέτοιο. Η δεύτερη μονάδα που κάνουμε τώρα βασίζεται σε σχέδιο βελτίωσης.

thermokhpia koymash 05

Πες μας τι προϊόντα καλλιεργείς και γιατί σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά πρέπει να τρεφόμαστε υγιεινά;

Τα είδη που καλλιεργούμε περιλαμβάνουν ντομάτες, αγγούρια, πατάτες, κρεμμύδια, φασολάκια και κάποια άλλα που δοκιμάζουμε περιστασιακά όπως πεπόνια και καρπούζια. Η παραγωγική περίοδος του θερμοκηπίου είναι τρείς με τέσσερις μήνες. Μετά το θερμοκήπιο μπαίνει σε διαδικασία ηλιοαπολύμανσης, οπότε το σφραγίζουμε, εκμεταλλευόμαστε το ότι είναι γυάλινο, αναπτύσσουμε μεγάλες θερμοκρασίες, σκοτώνοντας έτσι κάποια έντομα, μύκητες και βακτήρια και πλέον όταν ξεκινάμε μια νέα καλλιέργεια ξεκινάμε σε ένα υγιεινό έδαφος.
Επειδή σήμερα στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής για τις αυξανόμενες διατροφικές ανάγκες του κόσμου, για να επιτευχθεί αυτό γίνετε αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, εις βάρος της ποιότητας. Οπότε ο ενημερωμένος καταναλωτής για την σωστή διατροφή του πρέπει να στραφεί σε τρόφιμα απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα.

thermokhpia koymash 04

thermokhpia koymash 11

Τι θα ήθελες να πεις στα νέα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν το δικό σου επάγγελμα;

Το επάγγελμα είναι καλό, έχει βέβαια κόπο, αρκεί να το στηρίζεις με όλες σου τις δυνάμεις, πολλές φορές δεν σου αφήνει ελεύθερο προσωπικό χρόνο, πρέπει να σκέφτεσαι συνέχεια τα επομενά σου βήματα, έχει τις δυσκολίες του αλλά όταν βλέπεις ένα καλό αποτέλεσμα ανταμείβεσαι

Η βάση της οικονομίας μας είναι ο πρωτογενής τομέας. Θεωρείς ότι εκεί πρέπει να στοχεύσει η Ελληνική οικονομία για να γίνει ανταγωνιστική με ένα ισχυρό εγχώριο προϊόν που θα το εξάγει;

Αυτή την άποψη στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα με την καραντίνα λόγω Κορωνοϊού όπου τα πάντα είχαν σταματήσει, ακόμα και η βαριά βιομηχανία της Ελλάδος που είναι ο τουρισμός. Εκτός από την αγροτική παραγωγή. Πιστεύω λοιπόν ότι είναι σκόπιμο να δοθεί περισσότερη βάση στην αγροτική παραγωγή γιατί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες δεν πρόκειται να εξαλειφθεί από τον κόσμο.

KARTA

Ζώη επικοινωνείς με τα φυτά σου;

Κατά κάποιο τρόπο ναι. Για να σου αποδώσουν αυτό που θες εσύ, το πρωί που θα συναντήσεις τα φυτά μπαίνοντας στο θερμοκήπιο, τους λες καλημέρα και τους χαμογελάς. Το ίδιο κάνουν και αυτά, βέβαια με έναν άλλο τρόπο που εμείς δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε. Μπορεί σε μερικά χρόνια με την εξέλιξη της επιστήμης να έχουμε την δυνατότητα να επικοινωνούμε πιο διαδραστικά μαζί τους.

thermokhpia koymash 01

thermokhpia koymash 02

thermokhpia koymash 03

thermokhpia koymash 09

thermokhpia koymash 10

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2022 21:21
Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα