Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 17:44

Ι.Π. Μεσολογγίου: Η έκθεση «Επιλογές Έργων της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών» στο Κτίριο Χρυσόγελου (Σαβ 20/11/2021 - Κυρ 30/1/2022)

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης, σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Επιλογές Έργων της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών» στο Κτίριο Χρυσόγελου, το Σάββατο 20 Νοεμβρίου και ώρα 6.00μ.μ.

Εισηγητές της έκθεσης: 

  • Φλοράνς Χρηστάκη, Πρόεδρος της ΕΕΧ
  • Νίκος Σταυρακαντωνάκης, μέλος ΕΔΙΠ στην ΑΣΚΤ & μέλος της ΕΕΧ
  • Το μήνυμά τους θα αναγνώσουν ο Μιχάλης Κότσαρης, χαράκτης και η Σόφη Λαναρά, εκπαιδευτικός.

Η διοργάνωση   της εικαστικής έκθεσης χαρακτικής από την  Π.Ε. Αιτ/νιας της ΠΔΕ   με την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών στο κτίριο Χρυσόγελου στην Π.Ε. Ατ/νιας αποτελεί  την έναρξη ενός πρωτότυπου εικαστικού πνευματικού έργου που θα ενισχύεται και  υπάρχει πρόθεση να οργανώνεται κάθε έτος σε μια περιοχή που συνδέθηκε με το έργο της διεθνούς αναγνωρισμένης χαράκτριας Βάσως Κατράκη.

Η επιλογή της συνεργασίας της ΠΔΕ με την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών (ΕΕΧ) προήλθε από το γεγονός ότι αποτελεί έναν αναγνωρισμένο και σημαντικό φορέα για το φιλότεχνο κοινό, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1987 από ομάδα καταξιωμένων Ελλήνων χαρακτών (Χάρος, Κατράκη, Γραμματόπουλος, Δαγκλής, Μαστιχιάδης κ.ά.). 

Τα μέλη της Ένωσης πιστεύουν ότι ομαδικά μπορούν να επεμβαίνουν πιο δυναμικά στον εικαστικό χώρο και ότι θεραπεύουν καλύτερα την τέχνη τους, όταν κοινοποιούν τις εμπειρίες τους και τις απόψεις τους. 

Μεταξύ των σκοπών του Σωματείου είναι τόσο η διάδοση της παραδοσιακής Χαρακτικής Τέχνης (ξυλογραφία, χαλκογραφία και λιθογραφία), όσο και η ενθάρρυνση της σύγχρονης (ακόμα και εμπειρικής) χαρακτικής, η ευαισθητοποίηση του φιλότεχνου κοινού και η ένταξη των νέων καλλιτεχνών στον εικαστικό χώρο. Για αυτό, τα τελευταία 30 χρόνια διοργανώνουν  εκθέσεις, διαλέξεις, δημοσιεύσεις, εκδόσεις, σεμινάρια και, από το 2009 και κάθε τρία χρόνια, ανοίγονται στη διεθνή χαρακτική με το Φεστιβάλ χαρακτικής και εκτυπώσεων της Αθήνας, το InternationalAthensPrintFest.

Όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης, «με ποιοτικές συνεργασίες σκοπεύουμε να αναδείξουμε κάθε πολιτιστική πτυχή της ΠΔΕ. Η έκθεση χαρακτικής και η συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών είναι η αρχή για μία νέα τροχιά αντίληψης και υλοποίησης δράσεων από την Περιφέρεια» 

H ύπαρξη της ΕΕΧ αποτελεί έναν φορέα πολιτισμού και πνευματικής ανάδρασης για τους πολίτες της ΠΔΕ, καθώς οι ίδιοι οι δημιουργοί αποσκοπούν στη μεταξύ μας στενή και αγαστή συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις που υπάρχουν. Στόχος είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ο σχεδιασμός ενεργειών για την προώθηση πρωτοβουλιών και δράσεων προβολής του Ελληνικού πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι δημιουργοί της ΕΕΧ σχεδιάζουν, χαράσσουν και τυπώνουν στα εργαστήριά τους αυθεντικά αντίτυπα που χαρακτηρίζουν την τέχνη τους, στοιχεία που μπορεί να τα  απολαύσει το κοινό  της ΠΔΕ και όλοι οι πολίτες του κόσμου .

Η διοργάνωση της έκθεσης χαρακτικής στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου θα συμβάλει στη μεγιστοποίηση του Πολιτιστικού αποτυπώματος, συνδυάζοντας καινοτομία και ποιότητα, θα προβάλει και θα αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά, ενισχύοντας την αισθητική παιδεία στην Τοπική Κοινωνία. 

Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα τηρηθούν όλες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την αποφυγή διάδοσης της covid-19.