Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 27 Μαϊος 2021 10:51

Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου: Κάλεσμα σε κινητοποίηση στη βάση του Ακτίου το Σάββατο 29 Μαϊου και ώρα 19:00

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΚΤΙΟΥ

ΛΑΪΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ

Η Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου, στο πλαίσιο των φετινών Πρωτοβουλιών Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, καλεί σε συμμετοχή:

–    Στις 29 του Μάη, μέρα Σάββατο, στις 19.00 μμ στην κινητοποίηση  και συγκέντρωση μπροστά στη νατοϊκή βάση του Ακτίου, και στη συνέχεια σε συγκέντρωση και πορεία στην πόλη της Λευκάδας .

Καλούμε τα σωματεία των εργαζόμενων και των συνταξιούχων, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις οργανώσεις των γυναικών και της νεολαίας, τους φορείς του λαού της πόλης, καθέναν και καθεμία, να πάρουν μαζικά μέρος στις εκδηλώσεις και να ενισχύσουν τις δράσεις του αντιιμπεριαλιστικού – αντιπολεμικού κινήματος ειρήνης.

Ζούμε τις βαριές συνέπειες της τρομοκρατίας των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κατά των λαών, τους μεγάλους κινδύνους που προκαλεί η όξυνση των ανταγωνισμών τους με τη Ρωσία και την Κίνα, με την εμπλοκή δεκάδων κρατών. Την συνεχιζόμενη δολοφονική επίθεση του κατοχικού ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει ως αποτέλεσμα για άλλη μια φορά, εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες. Η πολεμική προπαρασκευή που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία, η τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός στη Μαύρη Θάλασσα και στα σύνορα της Ρωσία προμηνύουν πολύ επικίνδυνες εξελίξεις.

Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στην ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας για τις Βάσεις. Ενισχύει τη βάση της Σούδας και όλες τις αμερικανονατοϊκές βάσεις και υποδομές ενώ σχεδιάζει την επέκτασή τους σε πάνω από είκοσι σημεία σε όλη τη χώρα. Δαπανά τεράστια ποσά για νατοϊκούς εξοπλισμούς. Γίνεται σημαιοφόρος των ευρωατλαντικών συμφερόντων. Συμμετέχει ενεργά σε μια σειρά από ασκήσεις – πρόβες πολέμου. Ενισχύει, βαθαίνει και αναβαθμίζει την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, ενώ παράλληλα δεν προχωρά στην υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης της ελληνικής Βουλής από τον Δεκέμβρη του 2015 για αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους. Αυτή η πολιτική δίνει άλλοθι στα εγκλήματα σε βάρος ενός ολόκληρου λαού που διεκδικεί τα στοιχειώδη δικαιώματά του.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ η οποία, πατώντας στο στρωμένο δρόμο που βρήκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, εμπλέκει τη χώρα βαθύτερα στο κουβάρι των ανταγωνισμών και των πολεμικών συγκρούσεων, για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης, που διεκδικεί μερίδιο από τη λεία των πόρων των λαών της περιοχής εντείνοντας την επιθετικότητά της. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συμμετέχουν ασταμάτητα σε στρατιωτικές ασκήσεις – πραγματικές πρόβες πολέμου και σε δεκάδες αποστολές εκτός συνόρων. Από το έδαφος της χώρας μας προωθούνται κάθε τόσο ξένα στρατεύματα, πλοία και αεροπλάνα, για αποστολές στην ευρύτερη περιοχή. Γι’ αυτό και απαιτούμε να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές υποδομές.

Η χώρα μας μετατρέπεται σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο ενάντια σε άλλους λαούς και χώρες και ταυτόχρονα σε στόχο απαντητικών χτυπημάτων σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής. Στην περιοχή μας υπάρχει η νατοϊκή βάση του Ακτίου, η οποία ενταγμένη στη δομή των αμερικανονατοϊκών βάσεων της χώρας  παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Γίνεται αντιληπτό σε όλους, ότι και αυτή αποτελεί στόχο σε περίπτωση μεγαλύτερης ή και μικρότερης πολεμικής εμπλοκής, με ό,τι αυτό σημαίνει για  την ευρύτερη περιοχή.

Είναι μύθος οι άθλιοι ισχυρισμοί, ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας, εγγυητές και προστάτες των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ! Ακόμη περισσότερο σήμερα, που οι δυνάμεις αυτές πιέζουν την χώρα μας σε υποχωρήσεις, προκειμένου να παραμείνει η Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο και να απομακρυνθεί από οποιαδήποτε σχέση με τη Ρωσία.

Τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η πάλη του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και συνολικά του λαϊκού κινήματος. Η επικίνδυνη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους συμβαδίζει με την αντιλαϊκή πολιτική κατά της εργατικής τάξης, του λαού και των παιδιών του. Αυτό δείχνουν οι τραγικές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, η κατάσταση στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η άρνηση της κυβέρνησης να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας, να θωρακίσει τα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Αυτό τονίζει η επίθεση στο οχτάωρο, στο δικαίωμα στη δουλειά, στην παιδεία, στην κοινωνική ασφάλιση. Ο λαός μας δεν πρέπει να δείξει καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ και σε καμία αστική κυβέρνηση. Αντίθετα, πρέπει να δυναμώσει την πάλη του για την ικανοποίηση των αναγκών του, για να γίνει νοικοκύρης στο τόπο του, έξω από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό.

Παλεύουμε για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους!

  • Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις και υποδομές και να μη δημιουργηθεί καμία νέα.
  • Όχι στην εγκατάσταση πυρηνικών στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
  • Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.
  • Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
  • Απαιτούμε να προχωρήσει άμεσα η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από την Ελλάδα στη βάση της ομόφωνης απόφασης της Βουλής του 2015.