Παρασκευή, 05 Απριλίου 2024 09:27

Μεσολλόγγι: Γιορτές Εξόδου 2024 - έκθεση «ΤΟ ΣΒΗΣΤΟ ΜΑΝΟΥΑΛΙ» (Σαβ 13/4 19:30 διάρκεια εως Κυρ 19/5/2024)

ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΞΟΔΟΥ 2024

Η «Διέξοδος» ανοίγει  την «αυλαία» των Γιορτών με την έκθεση «ΤΟ ΣΒΗΣΤΟ ΜΑΝΟΥΑΛΙ»

Εγκαίνια : 13 Απριλίου στις 7.30 το απόγευμα

Με μια εντυπωσιακή  έκθεση με τον τίτλο «ΤΟ ΣΒΗΣΤΟ ΜΑΝΟΥΑΛΙ – Εικόνες από έναν κόσμο που περιμένει» της εικαστικού Ηρώς Νικοπούλου ξεκινούν  φέτος οι  ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΞΟΔΟΥ στο Μεσολόγγι.

Τα εγκαίνια  της έκθεσης θα γίνουν  το Σάββατο 13 Απριλίου στις 7.30 το απόγευμα   στους χώρους του Ιστορικού  Μουσείου της «Διεξόδου»,  ενώ στον ίδιο χώρο, κατά τα ειωθότα,  ο  Δήμαρχος  της Ιερής Πόλης Σπύρος Διαμαντόπουλος  θα κηρύξει την  έναρξη  των  15θήμερων καλλιτεχνικών και πνευματικών εκδηλώσεων  για την 198η επέτειο της Φρουράς της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

Η έκθεση που διοργανώνει  ο Κοινωφελής Πολιτιστικός Οργανισμός  «Διέξοδος» εικονοποιεί τον προβληματισμό όλων μας για τις ραγδαίες αλλαγές που υφιστάμεθα, όχι ως ενεργά μέλη, αλλά ως παρατηρητές.

Το Σβηστό Μανουάλι, παραπέμπει στις παιδικές μνήμες που κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας ήταν συνυφασμένη με το προσκύνημα, την παράκληση και  την πίστη χωρίς όρια.

Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη η εικαστικός πραγματεύεται  τις αλλαγές που έχουν οδηγήσει σε αβεβαιότητα τον κόσμο τοποθετώντας τον «εικονικό» προβληματισμό της  σε ένα τέμπλο - γέφυρα ανάμεσα στο πριν και το τώρα.

Συνεχίζοντας στο δεύτερο μέρος με τον τίτλο «Postmodern Hellas» αφαιρεί στοιχεία που είχε επιβάλλει η υποχρέωσή μας να τιμήσουμε τους ήρωες  και μας ξαφνιάζει καθώς μας ξυπνά από τον λήθαργο που διαβρώνει την ιστορική μας μνήμη.

Στο τρίτο μέρος συνθέτει δώδεκα  πορτρέτα ηρώων με έντονα βιογραφικά στοιχεία που αναδεικνύουν το ήθος, το πνεύμα και τον χαρακτήρα  του κάθε  εικονιζόμενου και μας καλεί  να συσπειρωθούμε γύρω από τον άξονα που στήριξε την Ελλάδα τόσους αιώνες με πανανθρώπινες αξίες. Ελευθερία, ανεξαρτησία, δικαιοσύνη, αγάπη και   ανιδιοτελή  προσφορά προς την πατρίδα και τον συνάνθρωπο.

Η δημιουργός των έργων δεν επιβάλει την άποψή της. Προβληματίζει και επενδύει στον σκεπτόμενο επισκέπτη της έκθεσης οραματιζόμενη ένα καινούργιο  κόσμο με αισιοδοξία.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Μαΐου και η λειτουργία της θα είναι  καθημερινή (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) από τις 11 το πρωί έως τη 1,30  το μεσημέρι και από τις 7.30 το απόγευμα έως τις 9.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο, ενώ για οργανωμένες ομάδες επισκεπτών ή για εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σχολείων η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά και εκτός ωραρίου μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την γραμματεία του Μουσείου (26310 51260)

Βιογραφικό

Η Ηρώ Νικοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου κατοικεί και εργάζεται. Σπούδασε ζωγραφική με τον Νίκο Κεσσανλή και τον Δημήτρη Μυταρά καθώς και  σκηνοθεσία με τον Γιώργο Ζιάκα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Στο ενεργητικό της αριθμούνται  δώδεκα ατομικές εκθέσεις και συμμετοχή  σε πάμπολλες  ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει πραγματοποιήσει αλλεπάλληλα ταξίδια  στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αφρική για να γνωρίσει διαφορετικούς πολιτισμούς και κυρίως για καλλιτεχνική ενημέρωση με σημαντικότερους σταθμούς  την τρίμηνη παραμονή της στην Ινδία και αντίστοιχη στην Ολλανδία ως υπότροφος του ΙΚΥ για την βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Χάγης.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 18:44
Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα