Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023 14:23

Απ. Κωστόπουλος: Βιβλίο του για το ναό του νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου στο Αργυρό Πηγάδι παρουσιάζεται τον Αύγουστο (Πεμ 17/8/2023 20:30)

“O  πρώτος Ιερός Ναός του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου στο Αργυρό Πηγάδι  – Δήμου Θέρμου” είναι το βιβλίο που έγραψε ο Απόστολος Δημ. Κωστόπουλος και εξέδωσε ο  Σύνδεσμος Απανταχού Αργυροπηγαδιτών Τριχωνίδος.

Στις 248 σελίδες του βιβλίου του ο συγγραφέας αξιοποιώντας στοιχεία, που χρόνια συγκέντρωνε από διάφορες αρχειακές πηγές, βιβλιογραφίες από εντοιχισμένες στο ναό λιθόγραφες επιγραφές και σε αφιερώσεις εικόνων, από ακούσματα, γραπτές και προφορικές αφηγήσεις γερόντων συγχωριανών του, ιστορεί με γλώσσα απλή και κατανοητή, πότε, πώς και από ποιους κτίστηκε το 1847 στο ορεινότερο χωριό της Τριχωνίδας -τότε Γκερτοβός, σήμερα Αργυρό Πηγάδι- ο πρώτος ιερός ναός, αφιερωμένος στη μνήμη του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, που απαγχονίσθηκε στα σκλαβωμένα Γιάννινα.

Στο Πρώτο Μέρος του βιβλίου ο αναγνώστης διαβάζει για την ιστορικότητα της περιοχής ΑΠΟΚΟΥΡΟΥ και τους ανθρώπους του. Γνωρίζει ιστορικές περιόδους με τη δράση, τον τρόπο, τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων του ορεινού χωριού και τα δημιουργήματά τους.

Στο Δεύτερο και Τρίτο Μέρος ιστορείται η ανέγερση, η περιγραφή και η ανακαίνιση του ιστορικού λιθόκτιστου πεντράτρουλου αυτού ναού.

Στο Τέταρτο Μέρος καταγράφεται η καταγωγή, ο βίος, ο απαγχονισμός του Αγίου το 1838 και η Αγιοκατάταξή του το 1839 στα Τουρκοκρατούμενα Γιάννινα.

Στο Πέμπτο Μέρος αναπτύσσονται ακούσματα και «ασάλευτες» βεβαιότητες για την ιστορική και θρησκευτική σημασία του ναού και για τους Νεομάρτυρες και Εθνομάρτυρες.

Στο Έκτο Μέρος παρατίθενται Σχεδιάσματα Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών της ναοδομίας.

Με το πόνημά του ο συγγραφέας Απόστολος Κωστόπουλος καταγράφοντας για πρώτη φορά την παραδοσιακή ιστορία του ναού, που αναμφίβολα αποτελεί μοναδικό παράδειγμα λαϊκής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής της εποχής εκείνης, φιλοδοξεί αυτό να γίνει η γέφυρα για επόμενους ερευνητές και μετελητές της ιστορικής Αποκουρήτικης γης και των χωριών της.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στα πλαίσια των Γιορτών του ΠατροΚοσμά που διοργανώνει ο Δήμος Θέρμου, ημέρα Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023 και ώρα 8.30 απογευματινή.

Ομιλητές που θα το παρουσιάσουν είναι:

α. Μαρία Ράπτη, Καθηγήτρια Χριστιανικής Παιδαγωγικής, τ. Πρόεδρος της ΑΕΑ Βελλάς Ιωαννίνων.
ΘΕΜΑ: «Μία πορεία από την τουρκοκρατούμενη Ήπειρο στην ελεύθερη Ελλάδα. Η περίπτωση του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις στο Αργυρό Πηγάδι Αιτωλ/νιας.

β. Βενετία Δημοβασίλη-Κωνσταντινίδη, Φιλόλογος.
ΘΕΜΑ: «Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου του Φουστανελά στο Αργυρό Πηγάδι, Ιερά κιβωτός της ψυχής του λαού μας».

γ. Φώτιος Μάλαινος, Φιλόλογος Mt Ιστορικής Θεολογίας.
ΘΕΜΑ: «Οι Νεομάρτυρες και η προσφορά τους στο υπόδουλο Ελληνικό Γένος».

sinidisi.gr

Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα