Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024 19:54

Το Αγρίνιο «φιλοξενεί» τη Μικρά Ασία - 5ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών (Σαβ 29/6/2024)

5ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών: Το Αγρίνιο «φιλοξενεί» τη Μικρά Ασία όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", στην οποία ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου αναφέρει μεταξύ άλλων: "65 σύλλογοι και χιλιάδες χορευτές θα αναδείξουν το Αγρίνιο και θα ζητήσουν δικαίωση για τη Μικρασία"

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Μια πολύ μεγάλη στιγμή για το Αγρίνιο αλλά και για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό έρχεται το Σάββατο 29 Ιουνίου για ένα 24ωρο στην πόλη. Αυτή θα «υποδεχθεί» τη Μικρασία στο πλαίσιο του «5ου Πανελλήνιου Ανταμώματος Μικρασιατών», ένα κορυφαίο γεγονός που συγκεντρώνει πανελλαδικό ενδιαφέρον και θα έχει την κάλυψη της κρατικής τηλεόρασης της ΕΡΤ3.

Εξήντα πέντε σύλλογοι, χιλιάδες χορευτές και πολλοί επισκέπτες θα δώσουν το παρών στο Αγρίνιο που για πρώτη φορά φιλοξενεί το «Αντάμωμα», το γεγονός που κάθε χρόνο αναμένουν εκατοντάδες χιλιάδες Μικρασιάτες σε όλη την Ελλάδα για να βρεθούν, να γλεντήσουν και να θυμηθούν την αλησμόνητη πατρίδα τους.

Πέρυσι, η καρδιά των Μικρασιατών χτύπησε στη Νέα Αρτάκη ο Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023. Οι Μικρασιάτες αντάμωσαν στο πανέμορφο λιμάνι της προσφυγούπολης στην Εύβοια που πλημμύρισε από τους ήχους των αγαπημένων τραγουδιών από τις Αλησμόνητες Πατρίδες και από τα χορευτικά τμήματα των δεκάδων Συλλόγων της δύναμης της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ).

Στο 4ο Πανελλήνιο Αντάμωμα συμμετείχαν περισσότεροι από 50 σύλλογοι και για περίπου τρεις ώρες περί τις 700 χορεύτριες και χορευτές με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, παρουσίασαν ένα μοναδικό θέαμα, υπό το φως του ολόγιομου φεγγαριού, το οποίο απόλαυσαν και άλλοι επισκέπτες του πανέμορφου θέρετρου. Οπότε γίνεται αντιληπτό ότι φέτος υπάρχει μεγάλη αύξηση στους συλλόγους και στη προσέλευση στο Αγρίνιο, γεγονός που αναμένεται να αναβαθμίσει και την πόλη αλλά και τις εκδηλώσεις.

Για το σπουδαίο αντάμωμα, ο δήμαρχος Αγρινίου και υπεύθυνος του Πολιτισμού στον δήμο Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε στη «Συνείδηση»:

Με ξεχωριστή τιμή το Αγρίνιο φιλοξενεί, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, Μικρασιατικούς Συλλόγους σε μια ξεχωριστή συνάντηση. Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τουλάχιστον 50 Συλλόγους από όλη τη χώρα και να γιορτάσουμε μαζί τους μέσα από το χορό, τα τραγούδια και τις παραδόσεις τους. Η πρόεδρος και τα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας προετοιμάζονται εντατικά για το 5ο Πανελλήνιο Αντάμωμα έχοντας σχεδιάσει ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα. Κυρίως, όμως, είναι μια ευκαιρία να θυμίσουμε εμφατικά ότι οι Μικρασιάτες δεν ξεχνούν! Οι ψυχές των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας θα πρέπει να δικαιωθούν».

Τη γιορτή του Μικρασιατικού Ελληνισμού συνδιοργανώνουν η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΠΣΕ), ο Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας, ο Δήμος Αγρινίου και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Μιλώντας στη «Συνείδηση» η πρόεδρος του Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας Ανδριάνα Γκούρλια, επισημαίνει: «Είναι μια μεγάλη στιγμή για όλους μας.

Το Αγρίνιο θα γεμίσει από τους ανθρώπους μας, από χορούς και χρώματα αλλά και από το αίτημα για δικαίωση των προγόνων μας. Η προβολή που θα έχει ο δήμος μας θα είναι πανελλήνια, πρόκειται για ένα μεγάλο γεγονός που σημαίνει πολλά για τους Μικρασιάτες. Όλοι μας ξέρουμε τι έχει προσφέρει ο Μικρασιατικός Ελληνισμός στο Αγρίνιο, όλοι θυμούνται την προσφορά των Μικρασιατών καπνεργατών όταν η αγορά περίμενε να πληρωθούν για να κινηθεί όλη η οικονομία. Αλλά και αργότερα, όταν στάθηκαν στα πόδια τους κι έγιναν έμποροι και επιχειρηματίες το πόσο πρόκοψαν και άλλαξαν τον τόπο μας.

Υπάρχουν γειτονιές που ακόμα θυμίζουν την αλησμόνητη πατρίδα και είναι μεγάλη η χαρά που όλοι μαζί, από όλη την Ελλάδα, θα ζητήσουμε με όλη μας την ψυχή την δικαίωση, το να αναγνωριστεί η γενοκτονία που υπέστη ο λαός μας. Θέλω να ευχαριστήσω πολύ την Ομοσπονδία των Προσφυγικών Συλλόγων που μας έδωσε την χαρά και την τιμή να φέρει το Αντάμωμα στον τόπο μας και μάλιστα με την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Όπως θέλω να ευχαριστήσω πολύ τον δήμο Αγρινίου και την Περιφέρεια για την βοήθειά τους, ώστε να κάνουμε μια γιορτή που θα την θυμάται όλη η Ελλάδα».

Το πρόγραμμα του Ανταμώματος στο Αγρίνιο

17:00: Συνάντηση προέδρων στην αίθουσα εκδηλώσεων του παλαιού δημοτικού σχολείου Αγίου Κωνσταντίνου που χτίστηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες
18:30: Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μικρασιατών και Ποντίων προσφύγων
19:00: Πατινάδα με αφετηρία την Πλατεία Ανδρέα Παναγόπουλου (Σιντριβάνι). Θα διασχίσει την κεντρική πλατεία του Αγρινίου (Δημοκρατίας) και θα καταλήξει στα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια, στο Πάρκο
20:30: Τελετή παραλαβής-παράδοσης λαβάρου και εικόνας του Ανταμώματος
21:00: Έναρξη. Καλωσόρισμα με μουσικοθεατρικό δρώμενο από χορωδίες και ορχήστρα του τόπου και την χορευτική ομάδα τους. Στη συνέχεια θα πάρουν τη σκυτάλη χορευτικά τμήματα απ’ όλη την Ελλάδα και θα παρουσιάσουν χορούς της αλησμόνητης πατρίδας. Παράλληλα θα ακούγονται μικρασιατικά τραγούδια.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα

AMVRAKIA NEW BANNER

GENERAL FRIGO TOOLS

ΤΕΝΤΕΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΗΣ ΑΓΡΙΝΙΟ

PRESTIGE CAFE ΑΓΡΙΝΙΟ DELIVERY

ΠΑΓΩΤΑ FRIKOM ΜΠΑΛΩΤΗ ΕΛΕΝΗ ΑΓΡΙΝΙΟ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΖΑΧΑΡΩΔΗ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΚΟΥΛΟΡΟΠΟΙΙΑΣ ΜΑΝΙΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΕΛΟΠΥ

ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΤΑΠΗΤΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟ

ΠΡΙΟΒΟΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΠΑΜΠΑΤΣΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟ

ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΡΕΚΑ ΑΓΡΙΝΙΟ