Σάββατο, 03 Οκτωβρίου 2026 09:56

Αγρίνιο: 2ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Αιτωλοακαρνανίας – Στο προσκήνιο τα τοπικά προϊόντα και οι παραγωγοί τους (Σαβ 17/10/2026)

Το Αγρίνιο ετοιμάζεται να φιλοξενήσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Γεύσεις Γης & Θάλασσας Αιτωλοακαρνανίας», το Σάββατο 17.10.26 στην παλιά αγορά, με τη φετινή διοργάνωση να επιδιώκει ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή παραγωγών και επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα προϊόντα της γης και της θάλασσας της Αιτωλοακαρνανίας και οι δυνατότητες αξιοποίησής τους στη σύγχρονη κουζίνα. Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα θα έχει φέτος ο διαγωνισμός για το καλύτερο ραβανί, όπως επίσης και οι οδηγίες για παιδικές λιχουδιές από καταξιωμένους σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων.

Πέραν όμως του γαστρονομικού σκέλους η φετινή διοργάνωση φιλοδοξεί να δώσει περισσότερο χώρο στους ίδιους τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις της Αιτωλοακαρνανίας, ώστε να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους, να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες και καταναλωτές και να αναδείξουν τις δυνατότητες που διαθέτει ο τόπος στον αγροδιατροφικό και γαστρονομικό τομέα.

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος Αγρινίου Μαρία Παπαγεωργίου επεσήμανε: «To φεστιβάλ διοργανώνεται από το Δήμο Αγρινίου και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας και τη ΣΑΕΚ «Τομή» Αγρινίου.

Η Μαρία Παπαγεωργίου

Βρισκόμαστε ακόμη στο κομμάτι της διαμόρφωσης του προγράμματος, αλλά να αναφέρουμε πως οι σεφ της Λέσχης με πρωτεργάτη τον Κωνσταντίνο Πίτσιο, που είναι από την πόλη μας, θα παρασκευάσουν εδέσματα με τοπικά προϊόντα, ενώ παράλληλα ντόπιοι παραγωγοί θα εκθέσουν τα προϊόντα τους. Όπως και πέρυσι που έγινε διαγωνισμός πίτας, έτσι και φέτος θα γίνει διαγωνισμός γλυκού με τα αντίστοιχα βραβεία. Θεωρώ πως θα είναι ιδιαίτερη εκδήλωση, την οποία πρέπει να επισκεφτούν όλες οι Αγρινιώτισσες και οι Αγρινιώτες, αλλά και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, για να αποκτήσουν μια διαφορετική προσέγγιση στην γαστρονομία και στα τοπικά μας προϊόντα. Την πρώτη χρονιά το εγχείρημα αυτό πέτυχε και φέτος με την εμπειρία που αποκομίσαμε από την πρώτη χρονιά το κάνουμε και πάλι».

Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, μίλησε στη «Συνείδηση», ο Κώστας Ναστούλης τονίζοντας: «Το περσινό φεστιβάλ μας έδειξε ότι υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για τα προϊόντα και τη γαστρονομία της Αιτωλοακαρνανίας. Είδαμε παραγωγούς, επαγγελματίες, σπουδαστές και κόσμο να συμμετέχουν και κυρίως είδαμε ότι διαφορετικοί φορείς μπορούν να δουλέψουν μαζί για έναν κοινό στόχο.

Ιστορία

Ο Κώστας Ναστούλης

Αυτό ήταν και το βασικό που κρατήσαμε από την πρώτη διοργάνωση. Να αναδείξουμε τα προϊόντα του τόπου μας, αλλά όχι μόνο ως προϊόντα. Να τα συνδέσουμε με την κουζίνα, τους ανθρώπους που τα παράγουν και τους επαγγελματίες που μπορούν να τα αξιοποιήσουν.

Με αυτή τη λογική προχωράμε και στο 2ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Γεύσεις Γης & Θάλασσας Αιτωλοακαρνανίας», το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2026 στην Παλιά Αγορά Αγρινίου.

Θέλουμε φέτος να έχει ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή από τις τοπικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα. Γι’ αυτό υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση προς παραγωγούς και επιχειρήσεις να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους, να τα δώσουν στον κόσμο να τα γνωρίσει και να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του χώρου. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το πρωί με έκθεση και γευσιγνωσία προϊόντων της αιτωλοακαρνανικής γης και θάλασσας.

Παράλληλα, θα γίνει το Junior Chef, ένα βιωματικό εργαστήρι μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής για παιδιά, με τη συμμετοχή Pastry Chefs της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος.

Το απόγευμα η έκθεση και η γευσιγνωσία θα συνεχιστούν, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται δύο Masterclass από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος. Οι θεματικές τους είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, με κατεύθυνση όμως την αξιοποίηση των προϊόντων της περιοχής και τη σύνδεσή τους με τη σύγχρονη γαστρονομία.

Ένα ακόμη κομμάτι που θέλουμε να ξεχωρίσει είναι ο διαγωνισμός για το καλύτερο τοπικό ραβανί της Αιτωλοακαρνανίας. Οι συμμετοχές θα παρουσιαστούν και θα αξιολογηθούν από ειδική κριτική επιτροπή της Λέσχης Αρχιμαγείρων και το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με την απονομή των βραβείων.

Αυτό που θέλουμε τελικά είναι απλό. Θέλουμε να γίνει μια συνάντηση γύρω από το φαγητό και τα προϊόντα του τόπου μας, θέλουμε να έρθει ο κόσμος, να δοκιμάσει, να γνωρίσει παραγωγούς και επιχειρήσεις και να δει τι μπορεί να δώσει η Αιτωλοακαρνανία μέσα από τη γαστρονομία της.

Το πρώτο φεστιβάλ μάς έδωσε την εμπειρία. Το δεύτερο είναι η ευκαιρία να το οργανώσουμε ακόμη καλύτερα και να δώσουμε περισσότερο χώρο στους ανθρώπους και στις επιχειρήσεις του τόπου».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα «Συνείδηση»

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 68 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 03 Οκτωβρίου 2026 09:58
Η Αιτωλοακαρνανία στο διαδίκτυο για ενημέρωση επι της ουσίας
west media call west media call west media call

Διαφημιστική Προβολή στα site της West Media Group

Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα

Εκδηλώσεις Σήμερα

διοσκουροι αγρινιο cafe bbq bar

GENERAL FRIGO TOOLS

ΤΕΝΤΕΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΗΣ ΑΓΡΙΝΙΟ

GENERAL FRIGO TOOLS

ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΖΑΧΑΡΩΔΗ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΚΟΥΛΟΡΟΠΟΙΙΑΣ ΜΑΝΙΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

AMVRAKIA NEW BANNER

ΠΡΙΟΒΟΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ

MEDITERRANEAN  ROMANTIC LOUNGE MUSIC FOR DINNER, LOVE ,RELAXING AND ROMANCE: 20+1 REAL LOVE SONGS.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ (ΕΛΟΠΥ)

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΠΑΜΠΑΤΣΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟ

ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΡΕΚΑ ΑΓΡΙΝΙΟ

ΑΓΡΙΝΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ