Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2022 18:10

***ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ*** διαΝΕΟσις: Πρόσκληση σε δημόσια (και διαδικτυακή) εκδήλωση με θέμα "10 Μεταρρυθμίσεις Που Άλλαξαν την Ελλάδα" (Πεμ 24/2/2022 18:00)

Μια διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου της διαΝΕΟσις για

"10 Μεταρρυθμίσεις Που Άλλαξαν την Ελλάδα"
&
Ένα βίντεο για την Κινηματογραφική Παραγωγή Στην Ελλάδα
&
ένα άρθρο για την Κρίση Του Φυσικού Αερίου
&
και μια νέα συνεργασία με την UNICEF για την

ενίσχυση της έρευνας σχετικά με την παιδική ηλικία και τους νέους στην Ελλάδα

Η διαΝΕΟσις με χαρά σας προσκαλεί στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου της με τίτλο "10 Μεταρρυθμίσεις Που Άλλαξαν την Ελλάδα" που κυκλοφόρησε πριν λίγες εβδομάδες. 

Η συζήτηση, που θα μεταδοθεί αποκλειστικά διαδικτυακά, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου στις 18:00 στον Πύργο Βιβλίων του Ιδρύματος Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και θα μεταδοθεί ζωντανά. 

Στη συζήτηση, την οποία θα συντονίσει ο Διευθυντής Περιεχομένου Θοδωρής Γεωργακόπουλος, θα συμμετέχουν οι:

Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

και οι δύο εκ των δέκα συγγραφέων του βιβλίου:

Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία

Καλλιόπη Σπανού, Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Advisory Board της διαΝΕΟσις

Για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ:

 
Δηλώστε συμμετοχή
Διαβάστε περισσότερα
Δείτε το βίντεο-αφιέρωμα για την κινηματογραφική παραγωγή
Το 2021, οι μεγάλες ξένες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές που επέλεξαν την Ελλάδα για γυρίσματα πολλαπλασιάστηκαν. Η αυξημένη ζήτηση δεν δημιούργησε όμως μόνο ευκαιρίες, αλλά και προβλήματα, όπως οι ελλείψεις προσωπικού, τόσο στην εγχώρια οπτικοακουστική αγορά όσο και στην εξυπηρέτηση της εισαγόμενης.

Σε αυτό το 15λεπτο αφιέρωμα μπορείτε να δείτε στελέχη της αγοράς, παραγωγούς και δημιουργούς να μιλούν για τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη συγκεκριμένη αγορά και για τις βασικές προκλήσεις για το μέλλον. Το βίντεο αρχίζει στα γυρίσματα της σειράς του AppleTV "Τεχεράνη", τα οποία έγιναν πριν από λίγους μήνες στην Καλλιθέα. 

Για το ίδιο θέμα μπορείτε να διαβάσετε την πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις για την οπτικοακουστική βιομηχανία στην Ελλάδα σήμερα. 
🎥 Δείτε το βίντεο για την Κινηματογραφική Παραγωγή 🎥
Στο άρθρο που δημοσιεύσαμε αυτή την εβδομάδα, ο Νίκος Τσάφος, κάτοχος της έδρας James R. Schlesinger για την Ενέργεια και τη Γεωπολιτική στο Center for Strategic and International Studies στην Ουάσινγκτον, αναλύει τους λόγους για τους οποίους η ενεργειακή κρίση που πέρασε (και περνάει) η Ευρώπη δεν είναι μια κρίση της "πράσινης ενέργειας" ή της "ενεργειακής μετάβασης", αλλά μια κρίση φυσικού αερίου.

Η ενεργειακή κρίση, όπως σημειώνει στο άρθρο, "θίγει αρκετά προβλήματα της σημερινής αγοράς που θα χρειαστούν πολιτικές παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν. Αλλά πάνω απ' όλα η κρίση μάς θυμίζει ότι το ενεργειακό σύστημα χρειάζεται συνεχή θωράκιση, κάτι που θα ισχύει είτε βασίζεται η Ευρώπη στα ορυκτά καύσιμα, είτε σε πηγές χαμηλών ρύπων".
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο για την Ενεργειακή Κρίση

H διαΝΕΟσις με χαρά ανακοινώνει την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την United Nations Children’s Fund (UNICEF) με στόχο την ενίσχυση και την προαγωγή της έρευνας για θέματα της παιδικής ηλικίας και των νέων, σε τομείς όπως η παιδική διατροφή και ψυχική υγεία, η παιδική φτώχεια, η προσχολική εκπαίδευση, η ποιοτική και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση, η βία κατά των παιδιών, η συμμετοχή των νέων στην αγορά εργασίας και η ανεργία των νέων.

Η γνώση αυτή προβλέπεται να αποκτηθεί μέσα από σειρά δράσεων, όπως η διοργάνωση συναντήσεων με ειδικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η ταυτοποίηση ερευνητικών κέντρων που δραστηριοποιούνται στον τομέα, η ανταλλαγή ερευνητικών αποτελεσμάτων, γνώσης, μεθοδολογιών και προσεγγίσεων, και η δημόσια διάδοση της έρευνας. Στο πλαίσιο αυτό, η διαΝΕΟσις δημοσιοποίησε πρόσφατα μελέτη για το πρόβλημα της παχυσαρκίας στην Ελλάδα.

Στόχοι της συνεργασίας αυτής αποτελούν η ενίσχυση της έρευνας, της περιεκτικής και ποιοτικής συλλογής δεδομένων και ανάλυσης σε σχέση με την ευημερία των παιδιών και των νέων στην Ελλάδα, η διεύρυνση των δεξιοτήτων της ερευνητικής κοινότητας, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η διάχυση των αποτελεσμάτων των ερευνών που σχετίζονται με θέματα παιδικής ηλικίας και νέων στην κοινή γνώμη στην Ελλάδα.

Το Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών βασίζεται σε συγκεκριμένες αρχές: βελτίωσης της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες των παιδιών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των πιο ευάλωτων, υλοποίηση δράσεων για την περαιτέρω κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών με γνώμονα την προάσπιση αυτού που είναι καλύτερο για εκείνα, προώθηση της πρόσβασης σε δικαιώματα και υπηρεσίες χωρίς διακρίσεις, πλήρη αξιοποίηση και ενίσχυση των υφιστάμενων υπηρεσιών, καθώς και  επένδυση σε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες με στόχο την προώθηση της βιωσιμότητας, ανάληψη βασικών δράσεων για τη διασφάλιση των ίσων δικαιωμάτων, ευθυνών και ευκαιριών γυναικών και ανδρών και κοριτσιών και αγοριών, υλοποίηση των στόχων που θέτει η Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου δήλωσε σχετικά "Η συνεργασία με τη Unicef μάς χαροποιεί ιδιαίτερα. Βασική αρχή της διαΝΕΟσις αποτελεί το γεγονός ότι οι συνέργειες είναι μονόδρομος ώστε να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα των προσπαθειών φορέων που στο επίκεντρό τους έχουν την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Τα παιδιά και οι νέοι αποτελούν προτεραιότητα για τη διαΝΕΟσις και το ερευνητικό της έργο είναι πάντα διαθέσιμο για τη βελτίωση της ζωής και του μέλλοντός τους".

Ενώ ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα Luciano Calestini υπογράμμισε: «Η επιτάχυνση των αποτελεσμάτων για τα παιδιά και τους νέους απαιτεί ενδελεχή έρευνα και ανάλυση καθώς και πρόσβαση σε ποιοτικά δεδομένα. Η συνεργασία μας με τη DiaΝΕΟsis θα διασφαλίσει ότι ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός μας θα καθοδηγούνται από πολύτιμα δεδομένα και ακαδημαϊκές γνώσεις, συμπεριλαμβανομένων και συστάσεων πολιτικής ώστε να διαμορφώσουμε μια νέα εποχή για τα παιδιά και τους νέους στην Ελλάδα».

Διαβάστε περισσότερα
Κυκλοφορεί πλέον η 2η έκδοση του βιβλίου της διαΝΕΟσις "10 Μεταρρυθμίσεις που Άλλαξαν Την Ελλάδα".
Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία δέκα σημαντικών πολιτικών αλλαγών από τα 200 χρόνια σύγχρονης ελληνικής ιστορίας αλλά, κυρίως, την ιστορία των ανθρώπων και των κοινωνικών δυνάμεων που τις εισήγαγαν, τις υποστήριξαν και, τελικά, τις υλοποίησαν. Πώς «πέρασαν» αυτές οι μεταρρυθμίσεις; Ποιες ήταν οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που βοήθησαν στην υλοποίησή τους;
Τι μαθήματα μπορούμε να πάρουμε εμείς σήμερα; Βρείτε το βιβλίο στο e-shop της διαΝΕΟσις και σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022 18:36
Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα