Δευ, 8/8/2022  05:14 
elenfrdeitru
Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2022 11:16

Αμφιλοχία: «Μνήμη με ουρά» – Ένα ντοκιμαντέρ για τον Αμβρακικό Κόλπο (Σαβ 9/7/2022 20:30)

Μοιραστείτε το άρθρο αυτό με τους φίλους σας

«Μνήμη με ουρά», είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ για τον Αμβρακικό Κόλπο, διάρκειας 45 λεπτών, που θα παρουσιαστεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Αμφιλοχίας το Σάββατο 9 Ιουλίου και ώρα 20:30, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, αλλά και υπό την αιγίδα του ΚΕΚΑΔΑ.

Σκηνοθεσία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΝΔΑΡΕΣ
Διεύθυνση φωτογραφίας: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ
Μοντάζ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΑΡΓΥΡΗ
Ήχος: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΛΙΔΟΝΙΔΗΣ και ΚΩΣΤΑΣ ΦΥΛΑΚΤΙΔΗΣ
Μουσική σύνθεση: ΝΕΦΕΛΗ ΜΠΕΡΗ
Μίξεις μουσικής: ΟΡΕΣΤΗΣ ΦΑΛΗΡΕΑΣ
Παραγωγή: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΝΔΑΡΕΣ

Ένας 90χρονος ζωγράφος, μια νευροεπιστήμονας και ένας βιολόγος θαλάσσιας οικολογίας συναντιούνται στον Αμβρακικό, ένα οικοσύστημα μεγάλου φυσικού πλούτου και ιστορίας. Ανάμεσα στα χέλια, στα υγρά τοπία και στις ακουαρέλες, ανακαλείται το παρελθόν στην κλίμακα της μικροϊστορίας και οι όροι επιβίωσης μιας γενιάς που βγήκε από τον πόλεμο επίμονη κι ανθεκτική.

Η αφήγηση ακολουθεί τις αναμνήσεις του ζωγράφου Λέανδρου Σπαρτιώτη από τα παιδικά του χρόνια κατά την περίοδο του πολέμου στα διβάρια του Αμβρακικού. Με αφορμή τις αναμνήσεις αυτές καταθέτουν πολύτιμα σχόλια δυο σημαντικοί επιστήμονες: Η Φωτεινή Στυλιανοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια βιολογίας ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, σχετικά με τη λειτουργία της ανθρώπινης μνήμης, και ο Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος, καθηγητής βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθαλασσών Αμβρακικού (μέχρι την πρόσφατη κατάργησή του οργανισμού), σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί το οικοσύστημα αλλά και τη θέση του ανθρώπου σε αυτό. Συμμετέχουν επίσης οι Θανάσης και Χάρης Φασούλης και ο Θοδωρής Κοντονίκας.

Στην υπολποίηση της ταινίας βοήθησαν: ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου και Λευκάδας, η Εφορία Αρχαιοτήτων Νομού Πρεβέζης, το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις, τα ΓΑΚ – Αρχεία Νομού Πρέβεζας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πρέβεζας, ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Πρέβεζας, οι Μαρίνες Πρέβεζας και Ακτίου, ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Ανέζας, η ΕΥΔΑΠ, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, όπως επίσης και πολλοί παράγοντες της Πρέβεζας, της Αμφιλοχίας και όλης της βόρειας πλευράς του κόλπου, από το Μενίδι, τη Βίγλα και το Μιχαλίτσι, που αναφέρονται σε εκτενή λίστα στους τίτλους της ταινίας. Ιδιαίτερα βοηθητικός υπήρξε και ο κ. Νικόλαος Τέλωνας.

Δημήτρης Ινδαρές, βιογραφικό.

Ο Δημήτρης Ινδαρές γεννήθηκε στην Πάτρα το 1964.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και σκηνοθεσία στη Σχολή Λυκούργου Σταυράκου.

Εργάσθηκε ως βοηθός σκηνοθέτη κοντά στους Παντελή Βούλγαρη, Φρίντα Λιάππα, Διαγόρα Χρονόπουλο και Νίκο Περάκη.

Έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες «Ο Τσαλαπετεινός του Wyoming» και «Γαμήλια Νάρκη», που απέσπασαν διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ, όπως επίσης ντοκιμαντέρ, διαφημιστικές ταινίες και ταινίες μικρού μήκους.

Έχει ασχοληθεί με την κινηματογραφική εκπαίδευση, διδάσκοντας σκηνοθεσία στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΣΤΙΑ το δοκίμιο «Λενάκι, δυο φωτιές και δυο κατάρες», με αφορμή ένα δημοτικό τραγούδι του Μοριά.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

sinidisi.gr

Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα