Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2022 14:00

Έρχεται για να μείνει… το «1ο Φεστιβάλ Οίνου» στην Κατοχή! (Παρ 16/9/2022 19:00)

Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου συνεχίζει να αναδεικνύει και να προβάλλει τα προϊόντα υψηλής ποιότητας που παράγει / Μεγάλη διοργάνωση στην πατρίδα του Οινέα!

Οινιάδες, Οινέας, Οίνος! Ήρθε η ώρα αυτά να συνδεθούν και να προβληθούν για να γνωρίσει ευρύτερα ο κόσμος τα εξαιρετικά προϊόντα του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Παραγωγοί από το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου θα είναι παρόντες στο "1ο Φεστιβάλ Οίνου", μια μεγάλη διοργάνωση που θα λάβει χώρα για πρώτη φορά στην Κατοχή την προσεχή Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου. Εκεί θα δοθεί η δυνατότητα σε όλο τον κόσμο να γνωρίσει και να δοκιμάσει τα πλούσια σε γεύση και αρώματα κρασιά του τόπου μας. Όμως παράλληλα θα συζητήσουμε και θα ανακαλύψουμε τον πλούτο της Αμπελουργικής περιοχής μας.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου και τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Τουρισμού. Στόχος είναι η ανάδειξη της σημασίας του κρασιού για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου, την Αιτωλοακαρνανία και τη χώρα. Να ενθαρρυνθεί η ενασχόληση των παραγωγών με αυτήν την μακραίωνη και παραδοσιακή πλέον καλλιέργεια υψηλής τεχνογνωσίας και ποιότητας, να τεθούν οι βάσεις για μια δημόσια συζήτηση που θα ευαισθητοποιήσει την πολιτεία και τις αρχές ώστε να υποστηρίξουν τις προσπάθειες που λαμβάνουν χώρα και μέσω αυτής της διοργάνωσης να δημιουργηθεί ένας ετήσιος αναπτυξιακός θεσμός με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, εκπροσώπων φορέων, παραγωγών, αρχών και ενδιαφερομένων.

Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου σας προσκαλεί και σας περιμένει στην ιστορική και όμορφη κωμόπολη της Κατοχής  να απολαύσετε ντόπιες ποικιλίες όπως η ξακουστή Μαλαγουζιά, το Μαυρούδι Οινιαδών, το Αυγουστολίδη ή Γουστολίδη και η Μαυροδάφνη όπου ντόπιοι παραγωγοί θα σας καλέσουν να δοκιμάσετε και μετά όλοι μαζί να γιορτάσουμε την παραγωγή μας συνοδεία μουσικής.

Στο πέρας της εκδήλωσης το κοινό θα μπορεί να δει παραδοσιακά εργαλεία που χρησιμεύουν στη συγκομιδή και την περιγραφή τους, να συνομιλήσει και να ανταλλάξει απόψεις με τους παραγωγούς, τους ομιλητές, εκπροσώπους φορέων και τοπικών θεσμικών παραγόντων.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης αναλυτικά:

  • Έναρξη εκδήλωσης – Χαιρετισμοί
  • Ομιλίες
  • Πρόλογος εκδήλωσης – Ιστορική αναδρομή:  «Το ιστορικό και μυθικό υπόβαθρο της σχέσης της περιοχής με την άμπελο και την καλλιέργεια αυτής, αναφορά στην τοπική παράδοση και λαογραφία» 

Κωσταντίνος Ρόμπολας

Θεολόγος καθηγητής – συνταξιούχος Γυμνασιάρχης

  • «Ζωντανά Εργαστήρια (Agro-Living Labs)»: Δημιουργία καινοτομίας με τη σύνδεση έρευνας & πράξης»

Δρ Παναγιώτης Τριβέλλας, Καθηγητής

Διευθυντής Εργαστηρίου (ORIMAS Lab), Τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων & Συστημάτων Εφοδιασμού, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

  • «Τοπική Ανάπτυξη μέσω του Αμπελοοινικού Τομέα στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολλογίου»

Δρ Δημήτριος Ευάγγελος Μηλιόρδος, MSc Γεωπόνος, Αμπελουργός/ Οινολόγος

Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Εργαστηρίου Οινολογίας και Αλκοολούχων Ποτών

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

  • «Σχεδιάζοντας το μερίδιο αγοράς από τα 29,6$ δισ. του οινοτουρισμού μέχρι το 2030»

Σεφ Λάουρα Σαργέντη, Πρέσβειρα ελληνικής γαστρονομίας

Σύμβουλος γαστρονομίας και τουριστικής ανάπτυξης

  • Γευσιγνωστική Εμπειρία
  • Αξιολόγηση και χαρακτηρισμός προϊόντων
  • Απονομή Βραβείων συμμετοχής
  • Μουσικό Πρόγραμμα 
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022 13:19
Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα