Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022 18:26

Με έκθεση ζωγραφικής – γλυπτικής του Ιταλού Fernanto Pensa ξεκινά την φθινοπωρινή περίοδο η «Διέξοδος» (Εγκαίνια Σαβ 17/9 20:00 διάρκεια μέχρι Κυρ 25/9/2022)

Η φθινοπωρινή περίοδος των εικαστικών δραστηριοτήτων του Κοινωφελούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Διέξοδος» ξεκινά  το Σάββατο 17  Σεπτεμβρίου 2022,  με έκθεση ζωγραφικής – γλυπτικής του Ιταλού  καθηγητή, και φίλου του Μεσολογγίου, Fernando Pensa.

Πρόκειται για έκθεση που προέκυψε από τη συνεργασία του Γκρεκάνικου Πολιτιστικού Συλλόγου Nuova Koine  που λειτουργεί στο ελληνόφωνο χωριό του Σαλέντο της Κάτω Ιταλίας Castrignano dei Greci με το Κέντρο Πολιτισμού Ελληνοϊταλικής Φιλίας του Μεσολογγίου και θα πραγματοποιηθεί στο Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος» στο πλαίσιο σειράς  εκδηλώσεων που σχεδιάστηκαν με αφορμή τoν εορτασμό των  δέκα χρόνων  από την ίδρυση του συλλόγου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που φέρει τον τίτλο «ΔΥΟ ΛΑΟΙ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ», θα γίνουν το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, στις 8 το  βράδυ ακριβώς ενώ η διάρκειά της θα είναι μέχρι την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου σε καθημερινή βάση (εκτός Δευτέρας) από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι και από τις 7.30 το απόγευμα μέχρι τις 9.30 το βράδυ.

Βιογραφικό του καλλιτέχνη

O Fernando Pensa, είναι ζωγράφος, ποιητής και καθηγητής Καλών Τεχνών στη Μέση Εκπαίδευση.

Γεννήθηκε στο ελληνόφωνο χωριό Castrignano dei Greci του Σαλέντο  της Κάτω Ιταλίας όπου ζει και εργάζεται.

Παρασυρμένος από το πάθος του για την ζωγραφική  ξεκίνησε από τα νεανικά του χρόνια,  με  εφηβικό αυθορμητισμό,  να ζωγραφίζει  εικόνες σε έντονους χρωματικούς τόνους.

Στην δεκαετία του '70,  γνωρίστηκε   με τον Ιταλό ποιητή και δοκιμιογράφο, Aldo Corina,  ο οποίος τον ενέπνευσε  να επιχειρήσει,  παράλληλα με τη ζωγραφική,  την πρώτη ποιητική αποτύπωση των αισθήσεων και των συναισθημάτων του.

Από το  1976  που διορίστηκε  Καθηγητής Καλλιτεχνικών,  έχει δημιουργήσει  εκατοντάδες  έργα σε ακουαρέλα, τέμπερα, ακρυλικό, κολάζ και μικτές τεχνικές η οποίες σήμερα κοσμούν πολλές ιδιωτικές συλλογές. 

Πρώτη παρουσίαση των έργων του έγινε   σε έκθεση  διανοούμενων στο Morbegno,  της επαρχία του Sondrio, η οποία σημείωσε  ρεκόρ επισκεψιμότητας , πρωτίστως όμως απέσπασε  άριστες  κριτικές.

Το  2002 μετατέθηκε  στην επαρχία του Lecce, στην περιφέρεια της Απουλίας, δηλαδή  στα πάτρια εδάφη, όπου είχε την άνεση εκτός από τη  ζωγραφική να  συνεχίσει   τις ποιητικές του δημιουργίες  προσεγγίζοντάς τες με μια πιο επικαιροποιημένη ματιά.

Το 2017, εξέδωσε  την πρώτη  ποιητική του συλλογή  «Του ανέμου, της θάλασσας και τ'ουρανού», η οποία περιλαμβάνει τα ποιήματα που είχε γράψει  την δεκαετία του '70  ενώ πρόσφατα, κυκλοφόρησε η ποιητική του συλλογή  "Αργά μες στη σιωπή", μεταφρασμένη και στην  Ελληνική Γλώσσα.

Όλα  τα χρόνια  των δημιουργικών του αναζητήσεων  οι καλλιτεχνικές εκφράσεις  του Fernanto Pensa εξελίσσονταν παράλληλα.

Η ζωγραφική του έκφραση έγινε  πιο περίτεχνη, πιο εκλεπτυσμένη, με έντονους και αντιθετικούς τόνους που υμνούν την Γυναίκα ως έκφραση ενός τμήματος του Σύμπαντος που μας περιβάλλει ενώ  συγχρόνως   έστρεψε  το καλλιτεχνικό του ενδιαφέρον και στην Γλυπτική, μέσα από την τεχνική μοντελοποίησης του πηλού.

Η εν γένει  δραστηριότητα του Fernando Pensa σήμερα έχει αποκτήσει μεγάλη απήχηση στους καλλιτεχνικούς και λογοτεχνικούς κύκλους της Κάτω Ιταλίας  κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον από τους συλλέκτες και τους λάτρεις της Τέχνης.

Έργα του περιλαμβάνονται σε  μουσεία και πινακοθήκες   όχι μόνο  της Ιταλίας αλλά και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα