Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022 20:53

Ομιλία στη Μυρτιά με θέμα το Σαγκουίνι Γουρίτσης (Σαβ 24/9/2022 18:00)

Ομιλητής θα είναι ο Δρ. Βασίλης Ζιώγας, ερευνητής εσπεριδοειδών ΕΛΓΟ «Δήμητρα»

Ομιλία με θέμα το «σαγκουίνι Γουρίτσης» θα γίνει στη Μυρτιά το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου. Η ομιλία θα γίνει στο Δημοτικό Σχολείο, ώρα 6.00΄ το απόγευμα. Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χρήστος Ζαρκάδας καλεί τους Μυρτιώτες, αλλά και τους Αγρινιώτες που έχουν περιβόλι στη Μυρτιά, να παραβρεθούν, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τις σημαντικές εξελίξεις που αφορούν το Σαγκουίνι Γουρίτσης.

Ομιλητής θα είναι ο Δρ. Βασίλης Ζιώγας, ερευνητής εσπεριδοειδών ΕΛΓΟ «Δήμητρα» – συντονιστής έργου Gocitrus. Θέμα της ομιλίας του θα είναι: «Βιοποικιλότητα Ελληνικών ποικιλιών εσπεριδοειδών – Το ξεχωριστό Σαγκουίνι Γουρίτσης».

Να θυμίσουμε ότι στις 31 Μαΐου 2022, στην 6η Διεθνή Επιστημονική Συνάντηση για τις Τοπικές και Γηγενείς Ποικιλίες Φυτικών Ειδών με διοργανωτή το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας, βάσει των οποίων το σαγκουίνι Γουρίτσης «ξεχωρίζει γενετικά από το σύνολο των Ελληνικών και ξένων ποικιλιών πορτοκαλιού».

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ουσιαστικά μία θριαμβευτική επανεκκίνηση της καλλιέργειας σαγκουινιάς (και μαγληνής λεμονιάς) στον κάμπο της Μυρτιάς, δεδομένου ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια οι παραγωγοί – αποκαρδιωμένοι από την έλλειψη προοπτικής του προϊόντος – ξήλωναν τα περιβόλια τους και τα φύτευαν ελιές.

agriniovoice.gr

Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα