Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022 13:15

Ο Ηλίας Μαγκλίνης στο Βιβλιοτρόπιο για την παρουσίαση του βιβλίου του "Το μόνο της Ζωής τους ταξίδι" (Πέμπτη 20/10/2022 19:30)

Για το βιβλίο:

Έγραψα ένα βιβλίο για τον φόνο σου. Του έδωσα τον τίτλο Είµαι όσα έχω ξεχάσει. Θυµάσαι;
Υποτίθεται ότι ήσουν ο παππούς µου αλλά δεν µπόρεσα ποτέ να αναφερθώ έτσι σε σένα. Μόνον: ο πατέρας του πατέρα µου.

Για χρόνια, µονάχα δύο πράγµατα ήξερα για σένα: ότι σε δολοφόνησαν το 1944. Κι ότι είχες κάνει στρατιώτης στη Μικρασιατική εκστρατεία.
Ο Νίκος Μαγκλίνης, ο παππούς του συγγραφέα, τη δολοφονία του οποίου είχε αφηγηθεί στο προηγούµενο βιβλίο του, υπηρέτησε στη Μικρά Ασία. Στον εγγονό δεν έφτασαν παρά τρίµµατα ιστοριών.

Έπειτα από έρευνα χρόνων, προσπάθησε να ανασυνθέσει µια πορεία θανάτου µα και ονειροπόλησης, ταξιδεύοντας στη Σµύρνη, στο Αφιόν Καραχισάρ, στο Εσκί Σεχίρ, στην Προύσα.
Πιο πολύ ήταν µια δική µου εµµονή: να προσπαθήσω να ιχνηλατήσω το µοναδικό ταξίδι που έκανες µαζί µε χιλιάδες άλλους της γενιάς σου. Για να πάτε να σκοτώσετε και να σας σκοτώσουν.
Ταξιδιωτικό οδοιπορικό, εξοµολόγηση, ρεπορτάζ, ιστορική έρευνα και αναβίωση άλλων εποχών, το βιβλίο συνοδεύεται από αρχειακό και φωτογραφικό υλικό της περιόδου, το οποίο εµπλουτίζεται µε φωτογραφίες που τράβηξε ο ίδιος ο συγγραφέας σε ένα δικό του πέρασµα από τους ίδιους τόπους σχεδόν έναν αιώνα αργότερα.
 

 
 
Για το συγγραφέα:
Ο Ηλίας Μαγκλίνης γεννήθηκε το 1970 στην Κινσάσα της Λαϊκής Δηµοκρατίας του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ). 
Μεγάλωσε στη Γλυφάδα και σπούδασε στην Αγγλία και τη Σκοτία.
Το 2005 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις το αποσπασµατικό µυθιστόρηµα Σώµα µε σώµα
Η νουβέλα Η ανάκριση (Κέδρος 2008, Μεταίχµιο 2020) µεταφράστηκε στα αγγλικά και τα σερβικά και µεταφέρθηκε στον κινηµατογράφο το 2019 από τον σκηνοθέτη Παναγιώτη Πορτοκαλάκη, µε τους Πηνελόπη Τσιλίκα, Γιώργο Κέντρο και Θεµιστοκλή Πάνου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. 
Το µυθιστόρηµα Πρωινή γαλήνη (Μεταίχµιο, 2015) τιµήθηκε µε το βραβείο Ουράνη της Ακαδηµίας Αθηνών, το Βραβείο Μυθιστορήµατος του διαδικτυακού βιβλιολογικού περιοδικού Ο Αναγνώστης και το Βραβείο Μυθιστορήµατος του λογοτεχνικού περιοδικού Η Κλεψύδρα
Το µη µυθοπλαστικό µυθιστόρηµα Είµαι όσα έχω ξεχάσει
Μια αληθινή ιστορία (Μεταίχµιο 2019) τιµήθηκε µε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήµατος και µε το Βραβείο Βιβλιοπωλών του Public.
Από το 1999 γράφει στην εφηµερίδα Καθηµερινή. Από το 2013 είναι αρχισυντάκτης του πολιτιστικού ένθετου «Τέχνες και Γράµµατα» της κυριακάτικης Καθηµερινής.
Ζει στο Μετς µε τη γυναίκα του, τις δύο του κόρες και τρεις γάτες.

 

 

 

Βιβλιοπωλείο Βιβλιοτρόπιο

Βιβλία & χαρτικά είδη

Ματίνα Δάμπλια 
Υπεύθυνη βιβλιοπωλείου
Τηλ. / Fax 26410.21454
Κιν.6948.071298
Καζαντζή 25, 30131 Αγρίνιο

 

Eπισκεφθείτε το site μας στο www.bibliotropio.gr!

 
 
Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα