Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2022 19:56

Μαθήματα ζωής από το ΕΚΑΒ Αγρινίου την Κυριακή – Διασώστες σας περιμένουν κοντά στο Δημαρχείο (Κυρ 16/10/2022 10:00-14:00)

Δράση για την εκπαίδευση πάνω στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και στη χρήση απινιδωτή θα πραγματοποιούν αύριο Κυριακή (16.10.22) διασώστες του ΕΚΑΒ στο Αγρίνιο από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Επανεκκίνησης Καρδιάς (16 Οκτωβρίου) το ΕΚΑΒ Αγρινίου, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιεί ενημερωτικές επιδείξεις στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και στη χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, απευθυνόμενο σε όλους τους πολίτες.

Η ενημέρωση σχετικά με την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση είναι αναγκαία,γιατί οποιοσδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να κληθεί να παράσχει βοήθεια σε κάποιο
συμπολίτη του.

Φέτος στο Αγρίνιο τέτοιες επιδείξεις θα γίνουν από το ΕΚΑΒ Αγρινίου αύριο, Κυριακή στον πεζόδρομο της Χαριλάου Τρικούπη, κοντά στο Δημαρχείο Αγρινίου.

Στόχος είναι η προσέγγιση και ενημέρωση της κοινής γνώμης για τη σημασία της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και της χρήσης του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, για την υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας και την αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης από καρδιακή ανακοπή, η μετάδοση βασικών γνώσεων στην αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων και η πληροφόρηση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και τις δραστηριότητες του ΕΚΑΒ.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε μέχρι να φθάσει το ασθενοφόρο

Η χρήση του αυτόματου απινιδωτή αυξάνει μέχρι και 60% το ποσοστό επιβίωσης του συνανθρώπου μας. Κατά το παρελθόν ανακοπή συνέβαινε σε άτομα από 45 – 50 ετών και
άνω, ενώ τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά ανακοπής συμβαίνουν ακόμη και σε άτομα από 38 ετών, κάτι που οφείλεται στον τρόπο ζωής και στην διατροφή.

Ιδιαίτερα βασικό είναι να τοποθετηθούν σε περισσότερα σημεία του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας αυτόματοι απινιδωτές, καθώς βοηθούν καθοριστικά στην κατεύθυνση να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές. Η γνώση του χειρισμού απινιδωτή και της ΚΑΡΠΑ είναι ο βασικός «κρίκος» από τη στιγμή που ένας συνάνθρωπός μας υποστεί ανακοπή, μέχρι να
φτάσει στο σημείο το ΕΚΑΒ. Αυτός ο χρόνος είναι πολύτιμος και απόλυτα καθοριστικός.

Σύμφωνα με την εκπαιδεύτρια του ΕΚΑΒ και διασώστρια – πλήρωμα ασθενοφόρου Θεοδώρα Τσιώλη, η οποία μίλησε στη «Σ»:

«Την Κυριακή 16/10 είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα επανεκκίνησης της καρδιάς, την οποία έχει καθιερώσει το ευρωπαϊκό συμβούλιο αναζωογόνησης. Στο πλαίσιο αυτό εκπαιδευτές του ευρωπαϊκού συμβουλίου αναζωογόνησης και του ΕΚΑΒ ενημερώνουν τους πολίτες για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και τη χρήση αυτόματου απινιδωτή, ενώ επίσης κάνουν και πρακτική. Στο Αγρίνιο  εδώ και 6 χρόνια πραγματοποιείται αντίστοιχη δράση. Με ασθενοφόρο/α και όλα τα υλικά, προπλάσματα και απινιδωτή δείχνουμε στον κόσμο πώς μπορεί να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του μέχρι να φτάσει το ΕΚΑΒ.

Τα άτομα που έχουν εκπαιδευτεί είναι χιλιάδες, διότι εκτός από την μεγάλη προσέλευση που έχουμε πλέον σ’ αυτές τις δράσεις κάνουμε αντίστοιχες δράσεις σε συλλόγους και σχολεία, όπως επίσης έχουμε πραγματοποιήσει αντίστοιχη δράση στο Θέρμο και την Αμφιλοχία. Ακριβώς την ίδια επίδειξη πραγματοποιούμε και στο πλαίσιο της Εβδομάδας
Εκπαίδευσης του ΕΚΑΒ.

Ο κόσμος τα τελευταία  χρόνια ο γνωρίζει τι ακριβώς κάνουμε και έτσι το ενδιαφέρον του είναι ιδιαίτερα αυξημένο και αυτό είναι ενθαρρυντικό και για εμάς, ενώ εξίσου ενθαρρυντικό και θετικό στοιχείο για την κοινωνία είναι όσοι ήδη έχουν παρακολουθήσει την εκπαίδευση και έχουν συμμετάσχει στην πρακτική ξανάρχονται και μάλιστα τα περισσότερα «βήματα» τα θυμούνται επ’ ακριβώς.

Σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος απέναντι στον συνάνθρωπό του και να έχει τη δυνατότητα να σώσει ένας άνθρωπο μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ. Πολύ θετικό στοιχείο
είναι ότι παρακολουθούν τις επιδείξεις μας άτομα όλων των ηλικιών, ενώ τα παιδιά ενδιαφέρονται πάρα πολύ και απορροφούν τις πληροφορίες γρήγορα και σωστά».

Εφημερίδα “Συνείδηση” – Κωνσταντίνος Χονδρός

sinidisi.gr

Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα