Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022 11:24

Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ταξιδεύει και στο ... ΑΓΡΙΝΙΟ στον Δημοτικό Κινηματογράφο ΑΝΕΣΙΣ» (Tρι 6 - Πέμ 8/12/2022)

Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους,

έχοντας πάντα σκοπό την ανάπτυξη της κινηματογραφικής Παιδείας στην Α ́/βάθμια και Β ́/βάθμια Εκπαίδευση, συνδιοργανώνει και φέτος από 5 έως 16 Δεκεμβρίου 2022, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, ποικίλες εκδηλώσεις κινηματογραφικής εκπαίδευσης ανά την Ελλάδα, με Περιφερειακές Προβολές Βραβευμένων Ταινιών για τους μαθητές και μαθήτριες σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, σε επιλεγμένες περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα, (Ζάκυνθος, Λέσβος, Αγρίνιο, Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Καλαμάτα, Αλεξανδρούπολη κ.ά.), για συγκεκριμένες ημερομηνίες και οργανωμένες πρωινές προβολές σε συνεργαζόμενες κινηματογραφικές αίθουσες με ελεύθερη είσοδο, για τα σχολεία.

Οι ταινίες για τις Περιφερειακές Προβολές του Φεστιβάλ Ολυμπίας, είναι

επιλεγμένες ταινίες με θέματα που αφορούν στα παιδιά και τους νέους και τηρούν

τις βασικές προϋποθέσεις που έχουν θεσπιστεί από τη UNICEF, την UNESCO και

διεθνείς οργανισμούς για τον Κινηματογράφο για Παιδιά και Νέους, προέρχονται

από την μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη, και

είναι εγκεκριμένες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου

Παιδείας.

Συνεργαζόμενοι Τοπικοί Φορείς Πολιτισμού και Εκπαίδευσης

Όμιλος UNESCO Νομού Ζακύνθου, Ζάκυνθος

Δήμος Αγρινίου, Δημοτικός Κινηματογράφος ΑΝΕΣΙΣ, Αγρίνιο

Κινηματογράφος Φώσκολος, Ζάκυνθος

Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας, Αλεξάνδρεια Ημαθίας

Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης, Αλεξανδρούπολη

3ο Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου Λέσβου, Λέσβος

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, Καλαμάτα

Το πρόγραμμα στο Αγρίνιο έχει ως εξής:

Τρίτη  6 Δεκεμβρίου 2022

I.Έξι ταινίες χωρίς διαλόγους για μικρά παιδιά Δημοτικού Σχολείου

(συνολική διάρκεια 53’)

Ο μπαμπάς είναι μεγάλος, εγώ είμαι μικρή / Papa is big, I am small

Anya Ru & Masha Rumyantseva, Italy, 3’, 2021 (3+)   

25-fest-olympias-01.jpg

Μια σύντομη και τρυφερή ιστορία για ένα μικρό  κορίτσι που αποχαιρετά τον ναυτικό πατέρα της, ο οποίος φεύγει για ένα μακρινό ταξίδι. Η παιδική της φαντασία θα φωτίσει τη μακρά αναμονή.

Σώπα, αρκουδάκι μου / Hush Hush Little Bear

Māra Liniņa, Latvia, 5’, 2022 (3+)

25-fest-olympias-02.jpg

Όσο οι αρκουδογονείς λείπουν ψάχνοντας για μούρα και μέλι, τα μωρά αρκουδάκια μένουν στο σπίτι με το πρόβατο. Τα αρκουδάκια διασκεδάζουν παίζοντας με μια μπάλα από νήμα, αλλά σύντομα βρίσκονται εντελώς μπλεγμένα! Ευτυχώς το πρόβατο τους βοηθά να βάλουν τα πάντα σε τάξη ξανά. Η ταινία βασίζεται στο παραδοσιακό λετονικό νανούρισμα «Hush Hush Little Bear» («Aijā, žūžū, lāča bērni»).

Αλλοκοτοχώρα / Oddland

An Vrombaut, Belgium, 8’, 2022 (5+)

25-fest-olympias-03.jpg

Στη Σαβάνα μερικά παράξενα ζώα παίζουν κρυφτό. Μοιάζουν με καμηλοπαρδάλεις, αλλά χωρίς λαιμό. Ξαφνικά, ο λαιμός της Gerda μεγαλώνει. Μετά το αρχικό σοκ, η ομάδα συνεχίζει το παιχνίδι της, αλλά η Γκέρντα δυσκολεύεται να κρυφτεί. Όταν εμφανίζονται σύννεφα και καλύπτουν το λαιμό της Γκέρντα σαν κασκόλ, αυτή χάνει από τα μάτια της τους υπόλοιπους. Το πραγματικό κρυφτό μόλις ξεκίνησε.

Ποντικοσπιτάκι / Mouse house Timon Leder, Slovenia-Croatia, 8’, 2021 (6+)

 25-fest-olympias-04.jpg 

Ένα λαίμαργο ποντίκι παγιδεύεται σε ένα τεράστιο κεφάλι τυρί, ενώ ο πεινασμένος φίλος του που έχει εγκλωβιστεί απ' έξω, πρέπει να αντιμετωπίσει μια πεινασμένη γάτα.

Η Λούθ και ο Βράχος / Luce and the Rock

Britt Raes, Belgium-France-Netherlands, 13’, 2022 (6+)

25-fest-olympias-05.jpg

Μια μέρα, ένας γιγάντιος βράχος εμφανίζεται από το πουθενά στη μέση του μικρού φιλήσυχου χωριού, όπου ζει η Luce. Οι χωρικοί δεν μπορούν πια να ανοίξουν ούτε την πόρτα των σπιτιών τους! Η Luce είναι θυμωμένη: φύγε Βράχε, δεν έχεις θέση εδώ! Και πώς βρέθηκες εδώ τέλος πάντων;

Μαγισσονεράιδα / Witchfairy

Cedric Igodt & David Van De Weyer, Bulgaria-Belgium, 16’, 2022

25-fest-olympias-06.jpg

Η ιστορία μιας νεαρής νεράιδας που βαριέται την αυστηρή και επίσημη ζωή στο παραμυθένιο κάστρο, όπου οι νεράιδες πρέπει πάντα να είναι γλυκές και να φορούν ροζ φορέματα. Θα προτιμούσε να γίνει μάγισσα γιατί οι μάγισσες επιτρέπεται να ουρλιάζουν, να λερώνονται και να πετούν πάνω στις σκούπες. Επειδή η μητέρα της αντιτίθεται έντονα σε κάτι τέτοιο, η νεαρή νεράιδα αποφασίζει να εγκαταλείψει το κάστρο και να το σκάσει στο δάσος των μαγισσών.

Τετάρτη  7 Δεκεμβρίου 2022

 Όσκαρ και Λίλι

για μαθητές Γυμνασίου

25-fest-olympias-07.jpg

Αυστρία, fiction, έγχρωμo, 2020, 102’

Σκηνοθεσία: Arash T. Riahi

Δύο προσφυγόπουλα από την Τσετσενία, ο 8χρονος Όσκαρ και η 13χρονη Λίλι, που ζουν τα τελευταία έξι χρόνια στην Αυστρία, πρόκειται να απελαθούν μαζί με τη μητέρα τους.

Η απόπειρα αυτοκτονίας της τελευταίας έχει ως αποτέλεσμα τη βραχυπρόθεσμη αναβολή της απέλασης, αλλά σημαίνει και τον αναγκαστικό χωρισμό της οικογένειας. Η ελπίδα των παιδιών ότι θα ξαναενωθούν με τη μητέρα τους τροφοδοτείται από την αγάπη του ενός για το άλλο και παρακάμπτει όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια με πάθος και ποιητικότητα. Μια γλυκόπικρη οδύσσεια, που αποκαλύπτει ότι κάποιες φορές για να επιζήσεις χρειάζεται να ερμηνεύσεις τον κόσμο γύρω σου με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

IV. Ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους με υπότιτλους για παιδιά Λυκείου

Λέγε με Κοτσύφι (14+)

Call me Blackbird

25-fest-olympias-08.jpg

Ρωσία, fiction, έγχρωμο, 2020, 93’

Σκηνοθεσία: Pavel Mirzoev

Με μια πρώτη ματιά, ο Kostya -η "Γάτα"- Sukhoveev είναι ένας συνηθισμένος 14χρονος. Δεν τα πολυκαταφέρνει στο σχολείο, οι γονείς του είναι στα χωρίσματα και ο ίδιος δεν έχει πολλούς φίλους, ώσπου μια μέρα βρίσκει έναν στο διαδίκτυο...

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022 11:26
Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα