Πέμ, 6/10/2022  18:16 
elenfrdeitru
Πέμπτη, 20 Μαϊος 2021 10:26

Η Ιστορία συναντάει την Τέχνη – Έκθεση με έργα του Θανάση Βαλαώρα στο Αγρίνιο (Τετ 26/5 - Πεμ 24/6/2021)

Από τις 26 Μαΐου η Ιστορία συναντάει την Τέχνη στην έκθεση με έργα ζωγραφικής του Θανάση Βαλαώρα με τίτλο: “…που με βία μετράει τη γη” και θα πραγματοποιηθεί στον χώρο τέχνης “Αβραξάς” στο Αγρίνιο.

Πρόσωπα που έκαναν το λόγο τους πράξη και αγωνίστηκαν για την Ελευθερία ενέπνευσαν το Θανάση Βαλαώρα ο οποίος θα είχε ήδη παρουσιάσει τα έργα του στο κοινό με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 αλλά η πανδημία διαφοροποίησε το σχεδιασμό.

Ο καλλιτέχνης θέλησε να αποδώσει με ρεαλισμό τα χαρακτηριστικά των ηρώων της  Επανάστασης του 1821 πάνω σε απομεινάρια παλιών ξύλινων κατασκευών που συλλέγει και συντηρεί αλλά προχώρησε και σε εκείνες τις εικαστικές παρεμβάσεις που θεώρησε αναγκαίες για να αναδειχθούν Ιδέες και συμβολισμοί.

Στο έργο του Βαλαώρα για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, για παράδειγμα, η σιδηροκατασκευή  παραπέμπει στη φυλάκιση του  Γέρου του Μοριά ο οποίος καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία επειδή δήθεν συμμετείχε σε συνωμοσία για την ανατροπή του ανήλικου βασιλιά Όθωνα και βίωσε μεταχείριση που δεν του είχαν επιφυλάξει ούτε οι Οθωμανοί εναντίον των οποίων πολέμησε.

Πίσω από τις σιδεριές ο “Γέρος”, φωτογραφία. Δ. Τσάμης

 

Ο Καραϊσκάκης στη φωλιά του, φωτογραφία: Δ.Τσάμης

 

Ο μπουρλοτιέρης, φωτογραφία: Δ.Τσάμης

 

H Μαντώ της έκθεσης, συνδημιουργία με τη Β.Κωνσταντή, φωτογραφία: Δ.Τσάμης

Όπως είχε γράψει το sindisi.gr , για την ένδυση της Μπουμπουλίνας αξιοποιήθηκε ιδανικά με τη δημιουργική “πινελιά” της Βάγιας Κωνσταντή μια ανοιχτόχρωμη πουκαμίσα της αείμνηστης Μιράντας Κουτσικάκη, χαρακτηριστικής μορφής του Αγρινίου. Άλλωστε, στα έργα του Θανάση Βαλαώρα η έννοια της συλλογικής μνήμης είναι πανταχού παρούσα.

Η Λασκαρίνα της έκθεσης. φωτογραφία Δ.Τσάμης.

 

Η ψυχή του στρατηγού, φωτογραφία: Γ. Γιαπράκης

Τα παραθυρόφυλλα που δημιούργησαν την ελληνική σημαία, όπως αναφέρει ο Θανάσης Βαλαώρας είναι το απομεινάρι σπιτιού από την Περίστα (σ.σ. χωριό της ορεινής Ναυπακτίας)  και αποκαλύπτει τη δραματική ιστορία που κρύβουν: “Οι ένοικοι, τέσσερα παιδιά, βγήκαν στο βουνό. Δε γύρισε κανείς. Τότε και τώρα και πάντα οι φίλιοι σπαραγμοί που μας στοιχειώνουν. Και το σημάδι απ’ την Ανάσταση για τ’ αύριο πού ξημερώνει”.

Δυο παραθυρόφυλλα γίνηκαν σημαία, φωτογραφία: Δ. Τσάμης

Video – μουσική – παραγωγή: Γιάννης Νικολαΐδης

Στο πλαίσιο της έκθεσης “…που με βία μετράει τη γη” θα παρουσιαστεί σύνθεση για την άλωση του Βραχωρίου στις 11 Ιουνίου 1821 κάτω από το πρίσμα της σφαγής των εβραϊκών οικογενειών.

Του Βραχωριού. 11 του Θεριστή του ’21. Σύνθεση μνήμης για την κοινότητα των Εβραίων πού δεν ξανάδε αυγή, φωτογραφία: Δ.Τσάμης

*Η άδεια για τη χρήση του φωτογραφικού υλικού μας παραχωρήθηκε από τον Θανάση Βαλαώρα ενώ οι λεζάντες των εικόνων γράφτηκαν από τον ίδιο σε κατά καιρούς αναρτήσεις του.

Φόνη  Γερμενή

sinidisi.gr

Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα