Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2023 10:31

Μεσολόγγι - Γκαλερί Τύρβη: Έκθεση φωτογραφίας "I am Jamilia'', της Irina Unruh (Εγκαίνια Σάβ 18/2/2023 19:30 - Διάρκεια έως Τρί 28/3/2023)

Η γκαλερί Τύρβη σας καλεί στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας "I am Jamilia'', της Irina Unruh τo Σάββατο 18 Φεβρουαρίου και ώρα 7:30 μ.μ.Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Τρίτη 28 Μαρτίου.
 
<<I am Jamilia>>
 
«Του άρεσα, ο άνθρωπος που με απήγαγε, αλλά δεν τον συμπαθούσα. Δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου μαζί του. Και ιδού το αποτέλεσμα· μετά την απαγωγή, πήρα μερικά χάπια, έπεσα σε κώμα και έμεινα ανάπηρη. (χρόνια σε συναισθηματική δυσφορία) Θέλω να τον ρωτήσω
- Πώς πάει η ζωή σου;

Η ζωή μου έχει σπάσει.Νιώθω μόνη.Άρρωστη», γράφει μια γυναίκα από το Κιργιστάν που έπεσε θύμα του εθίμου Ala Kachuu, που μεταφράζεται χονδρικά ως «άρπαξε και τρέξε». Η αρπαγή νύφης εμφανίζεται ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές της χώρας, αν και το Κιργιστάν την έθεσε εκτός νόμου το 2013. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία Στο Κιργιστάν, περίπου 12.000 με 15.000 γυναίκες απάγονται ετησίως για γάμο, κάτι που σημαίνει στατιστικά, κάθε 40 λεπτά, μία γυναίκα στο Κιργιστάν απάγεται.

Το «I am Jamilia» εστιάζει σε γυναίκες διαφορετικών ηλικιών και από διάφορα μέρη του Κιργιστάν και αφηγείται τις ιστορίες τους. Οι αριθμοί παραμένουν τόσο πολύ, μόνο αριθμοί, μέχρι να μην έχουν πρόσωπα ή φωνές.

Αυτό το φωτογραφικό έργο όχι μόνο θα δώσει φωνή σε γυναίκες που βίωσαν μόνες τους μια απαγωγή νύφης, αλλά θα τονίσει επίσης την αχτίδα ελπίδας για μια αλλαγή στο Κιργιστάν. Παρά τις ιστορίες τραγωδίας, όλες αυτές οι γυναίκες συνέχισαν τη ζωή μετά την απαγωγή τους. Ωστόσο, δεν έχασαν την ελπίδα ότι το έθιμο της απαγωγής της νύφης θα ανήκε στο παρελθόν του Κιργιστάν.
 
Irina Unruh BIO
Η Irina Unruh είναι φωτογράφος ντοκιμαντέρ με καταγωγή από το Κιργιστάν. Το 1988, όταν ήταν 9 ετών, η οικογένεια της μετανάστευσε στη Γερμανία.
ΕΓ
Η Irina Unruh εστιάζει σε μακροπρόθεσμα έργα και η δουλειά της έλαβε παγκόσμια αναγνώριση. Εκτέθηκε διεθνώς, όπως η Ρώμη στο Κέντρο Καλών Τεχνών «BOZAR» στις Βρυξέλλες, την Τιφλίδα, την Τζακάρτα και τη Νέα Υόρκη.
Δημοσιεύτηκε στα FR7 Frankfurter Rundschau, Geo, Stern, Le Monde και National Geographic, μεταξύ άλλων.

Το 2021, η Irina Unruh έγινε υπότροφος του προγράμματος VII Academy Fellowship 2022. Την ίδια χρονιά, έγινε εξερευνητής του National Geographic και τεκμηριώνει τα δάση καρυδιάς στη νότια περιοχή Jalal-Abad, στα βουνά Fergana στο Κιργιστάν.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2023 10:35
Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα