Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2023 15:14

διαΝΕΟσις: Μια δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για τους ευρωπαϊκούς πόρους σε συνεργασία με το ΕΝΑ (Πέμπτη 23/2 στις 18:00)


Μια δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για τους ευρωπαϊκούς πόρους στην Ελλάδα σε συνεργασία με το ΕΝΑ την Πέμπτη 23/2 στις 18:00 (zoom link).

& ακόμα

Ολοκλήρωση και παράδοση της ολιστικής αναπτυξιακής μελέτης για την ανασυγκρότηση της Π.Ε. Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία.

H διαΝΕΟσις και το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ συνδιοργανώνουν δημόσια διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα "Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ & άλλοι ευρωπαϊκοί πόροι: Δυνατότητες, Προκλήσεις & Προοπτικές για την Ελλάδα", την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 στις 18:00.

Η συζήτηση για τους ευρωπαϊκούς πόρους που θα έχει διαθέσιμους η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, θα διαμορφωθεί γύρω από τα παρακάτω τέσσερα ερωτήματα: Ποιος είναι ο υφιστάμενος σχεδιασμός; Ποια η εξέλιξη της υλοποίησης; Ποιο είναι το αναμενόμενο αποτύπωμα; Υπάρχει εναλλακτική προσέγγιση;

Στη συζήτηση, την έναρξη της οποίας θα χαιρετίσoυν ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου και ο Γενικός Διευθυντής του ΕΝΑ Παναγιώτης Σκευοφύλαξ, και θα συντονίσει η Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις Φαίη Μακαντάση, θα συμμετέχουν οι:

  • Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων
  • Νικόλαος Μαντζούφας, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, Υπουργείο Οικονομικών
  • Ευγενία Φωτονιάτα, Συντονίστρια Κύκλου Οικονομικής & Κοινωνικής Ανάλυσης ΕΝΑ, πρ. Ειδική Γραμματέας ΕΤΠΑ & ΤΣ
  • Παναγιώτης Κορκολής, Υπεύθυνος Ανάπτυξης ΕΝΑ, πρ. Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ

Για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση, μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας, εδώ.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Και ακόμα, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, παραδόθηκε η ολιστική αναπτυξιακή μελέτη της διαΝΕΟσις με τίτλο «ΗΛΕΙΑ 2030: Ανασυγκρότηση με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία» στον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο.

Η εν λόγω μελέτη έχει καταρτιστεί αφιλοκερδώς από τη διαΝΕΟσις για την Ελληνική Κυβέρνηση και αποτελεί το επιστέγασμα του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του κ. Χρ. Τριαντόπουλου και της διαΝΕΟσις τον Ιούνιο του 2022.

Η εκπόνησή της έγινε από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επικεφαλής τον Καθηγητή Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Πετράκο. Στόχος της είναι η ολιστική, ισόρροπη και μακροχρόνια ανάπτυξη της περιοχής και το περιεχόμενό της διαρθρώνεται γύρω από τρεις βασικούς άξονες: της οικονομίας, του περιβάλλοντος και της κοινωνίας.

Κατά τη συνάντηση παράδοσης της μελέτης ο Υφυπουργός κ. Τριαντόπουλος δήλωσε: «Αμέσως μετά την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών που έπληξαν την Ηλεία και ιδιαίτερα την Αρχαία Ολυμπία το καλοκαίρι του 2021, η Κυβέρνηση εφάρμοσε μία συνεκτική δέσμη μέτρων, η οποία βασίστηκε σε τρεις βασικούς άξονες: τη στήριξη των πληγέντων, την αποκατάσταση των ζημιών και τη μακρόπνοη ανάπτυξη της περιοχής μέσα από έναν συγκροτημένο σχεδιασμό. Όσον αφορά τον τελευταίο άξονα, τον περασμένο Ιούνιο υπογράψαμε με τον Γενικό Διευθυντή της διαΝΕΟσις, κ. Διονύση Νικολάου, μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό τη συμβολή της διαΝΕΟσις στον σχεδιασμό της οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία.

Η διαΝΕΟσις παραδίδει τον καρπό αυτής της προσπάθειας. Πρόκειται για ένα κείμενο που μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για να τεθεί η περιοχή σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από την αξιοποίηση των πλούσιων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της. Σε αυτό το κείμενο αποτυπώνονται για πρώτη φορά οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, αλλά και λύσεις για την αντιμετώπισή τους και ως εκ τούτου αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια της Ελληνικής Κυβέρνησης, ενώ θέτει τις βάσεις ώστε να εξασφαλιστεί μακροχρόνια οικονομική ευημερία στην περιοχή. Θερμές ευχαριστίες στους συντάκτες της μελέτης και στη διαΝΕΟσις για την αγαστή συνεργασία».

Ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις κ. Διονύσης Νικολάου με τη σειρά του, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Υφυπουργό κο. Τριαντόπουλο για την εμπιστοσύνη του στο ερευνητικό έργο της διαΝΕΟσις υπογράμμισε: «Tο σχέδιο είναι oλιστικό, με την έννοια ότι η ανάπτυξη που στοχεύει ξεπερνά τα στενά αριθμητικά όρια μιας οικονομικής μεγέθυνσης και εμπεριέχει κρίσιμα ποιοτικά στοιχεία όπως την οικονομική βιωσιμότητα, την προστασία και τον σεβασμό του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, διότι έχει καταρτισθεί από ακαδημαϊκούς και επιστήμονες εγνωσμένου κύρους και έχει εμπλουτισθεί με το πνεύμα διεθνών καλών πρακτικών.

Είναι ρεαλιστικό γιατί όλα τα προτεινόμενα έργα και δράσεις είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία προτάσεις της τοπικής κοινωνίας και αποτελούν διαχρονικά ανεκπλήρωτα αιτήματα κρίσιμα για την ανάδειξη και την προβολή της περιοχής. Επιπλέον, ορίζει προτεραιότητες, προτείνει μηχανισμούς υλοποίησης τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε τοπικό επίπεδο και συνοδεύεται από λεπτομερή προϋπολογισμό ανά έργο και δράση σε βάθος δεκαετίας, γιατί προφανώς παραλείψεις και στρεβλώσεις περασμένων δεκαετιών δεν μπορούν να θεραπευθούν σε συντομότερο χρόνο». Ενώ έκλεισε την τοποθέτησή του αναφέροντας: «Ένα τέτοιο σχέδιο ανάπτυξης μπορεί να δώσει ελπίδα. Είναι αποτέλεσμα συνολικής δουλειάς, περιέχει το όραμα των κατοίκων της περιοχής και έχει την απαιτούμενη επιστημονική τεκμηρίωση ώστε να υλοποιηθεί με τη συνεργασία και την υποστήριξη όλων μας απρόσκοπτα. Η ανάπτυξη της περιοχής είναι υπόθεση όλων μας».

Mπορείτε να διαβάσετε τη σύνοψη του Β’ Μέρους εδώ, ενώ μπορείτε να βρείτε το σύνολο του υλικού (Α’ - Β’ Μέρος και τις συνόψεις αυτών, καθώς και πληροφορίες για όλες τις σχετικές δράσεις) εδώ.

Το πιο πρόσφατο τεύχος της ετήσιας έκδοσης της διαΝΕΟσις ΕΡΕΥΝΕΣ κυκλοφορεί και περιλαμβάνει σε συμπυκνωμένη και ευανάγνωστη μορφή όσα κάναμε το 2021.

Το 2021, η διαΝΕΟσις δημοσίευσε συνολικά 16 έρευνες, 10 κείμενα πολιτικής, 29 άρθρα και 3 βιβλία. Τα περισσότερα από αυτά είχαν σχέση με την ελληνική κοινωνία και οικονομία στον καιρό της πανδημίας, καθώς και με το πώς η Ελλάδα μπορεί να προσαρμοστεί
για να αντιμετωπίσει καλύτερα τις προκλήσεις του μέλλοντος. Από την κλιματική αλλαγή μέχρι την αξιοποίηση της διασποράς, και από την κινηματογραφική παραγωγή στην Ελλάδα μέχρι το θέμα της τεχνικής εκπαίδευσης και της κατάρτισης ενηλίκων, η διαΝΕΟσις επιχείρησε να ξεχωρίσει σημαντικά θέματα, να τα αναλύσει και να συνεισφέρει τεκμηριωμένες προτάσεις πολιτικής.

Μπορείτε να βρείτε το τεύχος στο e-shop της διαΝΕΟσις και στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία. Κοστίζει €5.
Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα