Σάββατο, 08 Απριλίου 2023 18:07

Ο Fernando Pensa «υμνεί» το Μεσολόγγι. Ο ιταλικός Φιλελληνισμός στην Έξοδο του Μεσολογγίου (Εκδήλωση Μ. Δευτέρα 10/4/2023 21:00)

Η 10η Απριλίου εκάστου έτους αποτελεί, για την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, ημέρα μνήμης και τιμής για όσους έδωσαν το αίμα τους για την ηρωική Έξοδο της πόλης. Η ομόφωνη απόφαση των Μεσολογγιτών για «Έξοδο», παρά να παραδοθούν στον Τούρκο κατακτητή, ενέπνευσε Ευρωπαίους ποιητές, ζωγράφους και καλλιτέχνες οι οποίοι απεικόνισαν την στιγμή της Εξόδου στα έργα τους.

Χαρακτηριστικά είναι τα έργα του Eugène Delacroix, του Émile de Lansac, οι οποίοι «ζωγράφισαν» την Έξοδο στα πιο φημισμένα Μουσείατου κόσμου. Ο VictorHugo, ο οποίος την «τραγούδησε» στον Γαλλικό Τύπο με το ποίημάτου«ΤαΚεφάλιατου Σαραγιού» (Les têtes du serail).

Το Μεσολόγγι συνεχίζει να εμπνέει ακόμη και σήμερα. Το διαχρονικό μήνυμα της Εξόδου ενέπνευσε και τον σύγχρονο ελληνόφωνο Ιταλό καλλιτέχνη, Fernando Pensa, ο οποίος συμπεριέλαβε το μακροσκελές ποίημά του, «Μεσολόγγι», στην τελευταία του ποιητική συλλογή με τίτλο «Lentamente nel silenzio - Αργά μες στην σιωπή».

Η εφετεινή επέτειος συμπίπτει, ημερολογιακά, με την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδος, ήτοι την Μεγάλη Δευτέρα.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ελληνοϊταλικής Φιλίας Ι.Π. Μεσολογγίου, "Nea Koinè", σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, διοργανώνει επετειακή εκδήλωση αφιερωμένη στην Έξοδο του Μεσολογγίου.

Κατά την εκδήλωση αυτή θα γίνει η παρουσίαση της προαναφερθείσης ποιητικής συλλογής του Fernando Pensa.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Μεγάλη Δευτέρα, 10 Απριλίου 2023 στις 21:00 στο επιβλητικό "Κτήριο Χρυσόγελου", στο περίφημο αυτό αρχοντικό της μεγάλης οικογένειας νομικών του Μεσολογγίου, διαχείρισης πλέον της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος. Είναι γνωστό ότι ηΜεσολογγίτισσα, Μαρία Ν.Χρυσόγελου, υπήρξε ηπρώτη Ελληνίδα δικηγόρος του Αρείου Πάγου. Στο Αρχοντικό της φιλοξενήθηκαν οι μεγάλοι πολιτικοί της εποχής καθώς και μέλη της Βασιλικής οικογενείας όταν επισκέπτοντο το Μεσολόγγι, ιδίως κατά τις Εορτές Εξόδου.

Με την υποστήριξη του Μορφωτικού Γραφείου της Ιταλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Ελληνο-ιταλικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.

Χορηγοί Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Πάτρας και ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5.

 

Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα