Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2023 19:37

Η μουσική παράσταση «Η καμπάνα του νερού» στα Νεώρια αρχαιολογικού χώρου Οινιαδών (Σ/Κ 19-20/8/2023 21:00)

Η ξεχωριστή μουσικοθεατρική παράσταση Η καμπάνα του νερού έρχεται στους νεώσοικους του αρχαιολογικού χώρου Οινιαδών Μεσολογγίου για δύο μοναδικές παραστάσεις το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Αυγούστου, στις 21.00.

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» και προσφέρεται δωρεάν για το κοινό (καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου).

Στην παράσταση μέσα από τον διάλογο τραγουδιού και πρόζας ανακαλείται ο μύθος και το γεγονός που τον αρνήθηκε. Το γεγονός υπήρξε η καταβύθιση του όμορφου και μοναδικού βυζαντινού μνημείου της Παναγιάς της Επισκοπής. Το 1961 στα πλαίσια της κατασκευής του φράγματος των Κρεμαστών το νερό κατάπιε σπίτια μνημείο και χωριό. Ο μύθος θέλει την καμπάνα της βυθισμένης Παναγιάς ακόμη να χτυπά και να ζητά να βγει ξανά στο φως στη γη. Το κάλεσμα της το ακούει η αδελφή του Νικολού που είναι δύτης και τον παρακαλεί να βουτήξει να βγάλει επάνω την καμπάνα.

Τέσσερις μουσικοί και τραγουδιστές (Χρίστος Τσιαμούλης, Σοφία Παπάζογλου, Ταξιάρχης Γεωργούλης, Γιώργος Κοντογιάννης), ένας ηθοποιός (Νικόλας Παπαγιάννης) και ένα δυνατό, φορτισμένο κείμενο που υπογράφει ο Θανάσης Σκρουμπέλος αναπαριστούν τα πολλαπλά συναισθήματα του ξεριζωμού, της μνήμης, του νόστου και της παράδοσης μπροστά στην αναπόφευκτη ανατροπή της καθημερινής ζωής στο όνομα της «ανάπτυξης» και της «προόδου». Μετατρέπουν τα συναισθήματα σε τέχνη, όπου το θέατρο, ο λόγος, οι ήχοι και η μουσική προσφέρονται μοναδικά και συμπυκνωμένα σε μία ιδιαίτερη αισθητική εμπειρία για τον θεατή/ακροατή.

Τα τραγούδια και οι μελωδίες από τις παραδόσεις της Αρμενίας, της Καππαδοκίας, του Αραβικού κόσμου, της Μικρασίας, της Ισπανίας, της Ρούμελης, της Θράκης και του υπόλοιπου Ελληνικού χώρου συν-τονίζουν, συν-χρωματίζουν και συν-βαδίζουν με το κείμενο, με ζητούμενο τη μέθεξη με το κοινό και με τον φορτισμένο αρχαιολογικό χώρο που θα φιλοξενήσει τη παράσταση.

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2023

Ο επιτυχημένος θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού, που αναδείχθηκε τα τελευταία χρόνια ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της χώρας και αγκαλιάστηκε θερμά από το κοινό της περιφέρειας, επιστρέφει το καλοκαίρι του 2023 με την τέταρτη διοργάνωσή του, προσφέροντας μια σπάνια πολιτιστική εμπειρία σε μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Με κεντρικό θεματικό άξονα την κλιματική κρίση και τις συντριπτικές επιπτώσεις της για το παρόν και το μέλλον του πλανήτη, το φετινό φιλόδοξο και πολυδιάστατο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πεδίων καλλιτεχνικής έκφρασης και φέρνει σε δημιουργικό διάλογο τον σύγχρονο πολιτισμό με την πολιτιστική κληρονομιά. Το κοινό θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσει εξαιρετικά υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, παραστάσεων/δράσεων για παιδιά και εφήβους, χορού, εικαστικών/περφόρμανς και μουσικού θεάτρου σε αρχαία θέατρα, κάστρα, μνημεία, μουσεία, μονές, εκκλησίες, τζαμιά και σπήλαια έως και τις 31 Αυγούστου 2023.

Συντελεστές

Κείμενο: Θανάσης Σκρουμπέλος

Ηθοποιός: Νικόλας Παπαγιάννης

Ερμηνεύουν: Χρίστος Τσιαμούλης (τραγούδι, ούτι), Σοφία Παπάζογλου (τραγούδι), Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι), Γιώργος Κοντογιάννης (λύρα, κρουστά)

ΑΜΚΕ: Μαγικός Κόσμος της Τέχνης

Πληροφορίες

• Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.

• Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου.

• H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική στα site digitalculture.gov.gr και nationalopera.gr

• Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στις ιστοσελίδες: digitalculture.gov.gr, nationalopera.gr

agrinionews.gr

Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα