Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 18:46

Σημαντικό συνέδριο για την Καρδιαγγειακή Υγεία στο Αγρίνιο (Παρ 29/9 - Κυρ 1/10/2023)

Στο Αγρίνιο και ειδικότερα στο Παπαστράτειο Μέγαρο μεταξύ 29/9 – 1/10 θα φιλοξενηθεί το 1ο Συνέδριο «Καρδιαγγειακή Υγεία-Εγχώρια Παραγωγή & Περιβάλλον».

Στο Συνέδριο αυτό συμμετέχουν ως ομιλητές ή πρόεδροι διακεκριμένοι επιστήμονες που έλκουν την καταγωγή τους από την Αιτωλοακαρνανία, πλαισιούμενοι από διακεκριμένα στελέχη της ευρύτερης Ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας.

Για πρώτη φορά δίδεται βήμα στους γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας της περιοχής μας, να συζητήσουν με ειδικούς περιπτώσεις ασθενών που τους προκάλεσαν το ενδιαφέρον ή είχαν σημαντικό βαθμό δυσκολίας στην αντιμετώπισή τους.

Ο άνθρωπος που ανέλαβε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης, ο Αιτωλοακαρνάνας Κωνσταντίνος  Τσιούφης, καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ και Διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ – Ιπποκράτειο ΓΝΑ, υπογραμμίζει:

«Στη σύγχρονη εποχή του αναπτυγμένου και πολιτισμένου κόσμου, η μακροζωία και η ευζωία αποτελούν βασικούς στόχους κάθε υγιούς κοινωνίας. Προϋποθέτουν όμως, εκτός άλλων, τη θεσμοθετημένη προάσπιση της υγείας των πολιτών και τη μαζική παραγωγή υλικού πλούτου με σεβασμό στο περιβάλλον. Οι επαναστατικές φαρμακευτικές και επεμβατικές εξελίξεις στην καρδιαγγειακή ιατρική συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά 5-7 έτη.

Ωστόσο, τα καρδιαγγειακά αίτια εξακολουθούν να παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου, και η καρδιαγγειακή νοσηρότητα να συνδέεται με απαράδεκτα υψηλό βαθμό αναπηρίας και κόστος παροχής υπηρεσιών υγείας, που συχνά ξεπερνά τις δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών. Από την άλλη πλευρά, οι περιβαλλοντικοί ρύποι και η κλιματική αλλαγή αποτελούν έναν επιπρόσθετο και σημαντικό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, του οποίου η ακριβής επιβλαβής συνεισφορά, αποτελεί πεδίο εντατικής έρευνας.

Οι παραπάνω σκέψεις οδήγησαν στη σύλληψη της ιδέας διοργάνωσης του Συνεδρίου «Καρδιαγγειακή Υγεία Εγχώρια Παραγωγή & Περιβάλλον», που σκοπεύει να συγκεράσει τη διεπιστημονική τεκμηρίωση με την τοπική εμπειρία σε αναζήτηση μιας κατεύθυνσης βελτίωσης της καρδιαγγειακής υγείας πληθυσμών μακριά από τα στενά όρια του αστικού κλοιού, μέσα από την ελαχιστοποίηση των δυσμενών περιβαλλοντικών παραγόντων».

Το συνέδριο στηρίζουν ενεργά ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου, ο Δήμος Αγρινίου, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Ιατρική Σχολή Αθηνών και οι Πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ όπως και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

agrinionews.gr

Το πρόγραμμα:

Πολυμέσα

Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα