Πέμ, 6/10/2022  16:37 
elenfrdeitru
Σάββατο, 26 Ιουνίου 2021 19:22

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Γαλλικό Ινστιτούτο: Έκθεση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (Μεσολόγγι Τετ 23/6 - Κυρ 4/7/2021 - Αγρίνιο Τρι 16 - Τρι 30/11/2021)

Στα πλαίσια της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Πάτρα και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος παρουσιάζουν δύο εκθέσεις με σημείο αναφοράς τους Γάλλους φιλέλληνες και το ενδιαφέρον που προκάλεσε ο ξεσηκωμός των Ελλήνων στη Γαλλία και στην Ευρώπη.

Η πρώτη έκθεση με τίτλο «Ο Ευγένιος Ντελακρουά και η Ελληνική Επανάσταση» περιλαμβάνει 7 έργα του Ευγένιου Ντελακρουά, ο οποίος αποτίει φόρο τιμής στο ηρωισμό του Ελληνικού Έθνους. Τα έργα αυτά, τα οποία παρέχονται από την « Agence Photographique – Réunion des Musées Nationaux – Grand Palais – Louvre »  είναι τα εξής : « Το Πορτραίτο του Eugène Delacroix», «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου», «Σκηνές από την σφαγή στην Χίο»,  «Σκηνή μάχης μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων», «Η μάχη μεταξύ του Γκιαούρη και του Πασά», «Δυο Έλληνες πολεμιστές χορεύοντας», «Η σφαγή της Χίου».

Ταυτόχρονα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BNF) και την δημοσιογραφική της ιστοσελίδα Retro News, παρουσιάζει την ψηφιακή έκθεση με τίτλο: Ο Φιλελληνισμός, «Από αγάπη για την Ελλάδα». Η έκθεση αυτή προσδοκά να αποδώσει τον αντίκτυπο, τις διάφορες θεωρήσεις και το κοινό αίσθημα που προκλήθηκαν στην Ευρώπη από την Ελληνική Επανάσταση. Μέσα από περισσότερα από 100 οπτικά τεκμήρια, προερχόμενα από τις συλλογές και τα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας (BNF), του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Αθήνας, της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων και του Μουσείου του Λούβρου, η έκθεση – η σημαντικότερη που έχει δημιουργηθεί ποτέ για το εν λόγω θέμα – αποκαλύπτει την κινητήρια δύναμη και τις διαστάσεις του φιλελληνικού κινήματος.

●      Οι δυο αυτές εκθέσεις θα ταξιδέψουν και θα παρουσιαστούν σε 10 πόλεις, με αφετηρία το Μεσολόγγι στον εκθεσιακό χώρο του κτιρίου Χρυσόγελου,τομέας πολιτισμού της ΠΔΕ. Από την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021 και ώρα 7.00 μ.μ  με 9.00 μ.μ καθημερινά εκτός Κυριακης  και πρωινές ώρες από τις 10.30  π.μ εως 1.00 μ.μ οι εκθέσεις θα ανοίξουν για το κοινό, ενώ το Σάββατο 3 Ιουλίου και ώρα 20:00 θα πραγματοποιηθεί στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου Χρυσόγελου Εκδήλωση Τέχνης με την παρουσία  του Γάλλου Πρέσβη και    παράλληλες δράσεις .

Πόλεις και ημερομηνίες παρουσίασης των εκθέσεων:

Μεσολόγγι : 23 Ιουνίου – 4 Ιουλίου, Κτίριο Χρυσόγελου

Πάτρα : 6 Ιουλίου – 22 Ιουλίου, Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

Καλάβρυτα : 23 Ιουλίου – 5 Αυγούστου, Πέτρινο – Κεντρική Πλατεία Καλαβρύτων

Ακράτα : 6 Αυγούστου – 17 Αυγούστου, Πινακοθήκη Ακράτας

Ερυμάνθεια: 18 Αυγούστου – 27 Αυγούστου, Κέντρο Πληροφόρησης και Πολιτισμού

Αρχαία Ολυμπία: 28 Αυγούστου – 14 Σεπτεμβρίου, Εκθεσιακή Αίθουσα Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας

Αίγιο: 15 Σεπτεμβρίου – 30 Σεπτεμβρίου, Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου

Αμαλιάδα: 01 Οκτωβρίου – 14 Οκτωβρίου, Δημοτικό Θέατρο Αμαλιάδας

Πύργος:  16 Οκτωβρίου – 30 Οκτωβρίου, Θέατρο Τσίλερ

Αγρίνιο: 16 Νοεμβρίου – 30 Νοεμβρίου, Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου

Ο Αντιπερειφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και υπεύθυνος για το συντονισμό των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου  κ. Ανδρέας Φίλιας δήλωσε:

Με την υποχώρηση της πανδημίας και πάντα υπό τους περιορισμούς που οι υγειονομικοί κανόνες επιβάλουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχωρά στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης που έχει καταρτίσει διοργανώνοντας τις ήδη προγραμματισμένες δράσεις που έχει ανακοινώσει. Αναμένεται ένα καλοκαίρι γεμάτο εκδηλώσεις σε όλη την έκταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας γεμάτο ιστορία, μνήμη και άρωμα Ελλάδας.

sinidisi.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 26 Ιουνίου 2021 19:26
Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα