Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2023 13:29

Η έκθεση «Πέτρας Λόγοι» του Παύλου Κοκορόσκου στο Αγρίνιο (εγκαίνια Σαβ 18/11 - διάρκειας εως Παρ 8/12/2023)

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Σάββατο βράδυ στις 18 Νοέμβρη στην γκαλερί «Ταξιδεύουσα» στο κέντρο του Αγρινίου, εγκαινιάστηκε η έκθεση γλυπτών του αυτοδίδακτου γλύπτη Παύλου Κοκορότσου από την έρημη, ξεχασμένη, ακατοίκητη και άγνωστη στους πολλούς, Δρομίστα του Ορεινού Βάλτου Δήμου Αμφιλοχίας.

Ο Παύλος ζει και εργάζεται σε έναν εγκαταλειμμένο από χρόνια τόπο, ερημίτης στον τόπο καταγωγής του. Όταν γεννήθηκε το 1972 το χωριό που είναι στις λοφοπλαγιές του όρους Θυάμου, ένα από τα πολλά χωριά και οικισμούς του Σύντεκνου, είχε ακόμα ζωή. Με τα χρόνια σιγά-σιγά πολλοί κάτοικοι έφυγαν για τις πόλεις και άλλοι  κατέβηκαν πιο χαμηλά στην κοιλάδα του Ινάχου.


Η Δρομίστα ήταν για πολλούς αιώνες ένα χωριό που ζούσε και ευημερούσε από την κτηνοτροφία. Η πρώτη γνωστή αναφορά σε αυτό, που εγώ τουλάχιστον γνωρίζω, είναι από τα χρόνια 1513-1530 μ.Χ. Σε Τουρκικά κιτάπια που βρίσκονται στην Άγκυρα, είναι καταγραμμένα τα χωριά της περιοχής, για φορολογικούς κυρίως λόγους. Σε μετάφραση των αρχείων από την Οθωμανική γραφή στα Νέο-Τουρκικά, βρίσκουμε την Δρομίστα ως: [Dromişte k.], bk. Zrovişte k., Valtoz, Angeli-kasrı kz. (Δρομίστα Βάλτου που υπάγεται στον Καζά του Αγγελόκαστρου).

Εκεί λοιπόν στο έρημο χωριό ξαναγύρισε ο Παύλος και ζώντας στην απόλυτη ελευθερία της φύσης, άρχισε να σμιλεύει τις ντόπιες πέτρες. Μέσα από αυτές, αφαιρώντας τα «πελεκούδια» με το σφυρί το καλέμι ή το τσεκούρι, ελευθέρωνε μορφές πρωτόγονες. Ο Παύλος έκανε μια καινούργια αρχή στην τέχνη της γλυπτικής. Χωρίς σπουδές και πρότυπα φθασμένων και σπουδαίων καλλιτεχνών, μόνος αυτός και το ένστικτό του, έκανε ξανά το ξεκίνημα που δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν έκανε ο άνθρωπος των σπηλαίων.

Εκείνων των μακρινών μας προγόνων τα έργα, όσα άντεξαν στις χιλιετηρίδες που πέρασαν, στολίζουν τις προθήκες ξακουστών μουσείων, δείχνοντας την απαρχή της τέχνης.

Στο ταπεινό εργαστήρι του Παύλου, στην άγνωστη Δρομίστα, μπήκαν πέτρες και ξύλα και βγήκαν έργα που εντυπωσιάζουν όποιον τα αντικρύζει.

Φθασμένοι Αγρινιώτες καλλιτέχνες επισκέφθηκαν την έκθεση των πέτρινων και ξύλινων γλυπτών του Παύλου,  που δένουν με τον περιβάλλοντα χώρο στην φιλόξενη αίθουσα της «Ταξιδεύουσας».

Πολλοί από αυτούς προσπάθησαν να ερμηνεύσουν την προέλευση των ιδεών που οδήγησαν το χέρι του Παύλου. Τον ρώτησαν αν έχει δει παρόμοια γλυπτά κάπου. Του έδειξαν φωτογραφίες από παρόμοια έργα  που κατασκεύασαν στο μακρινό παρελθόν αρχαίοι πρωτόγονοι λαοί. Σε μέρη  που τα χώριζαν τεράστιες αποστάσεις και ωκεανοί ολόκληροι. Έργα που παρουσιάζουν ομοιότητες μεταξύ τους. Ο Παύλος απαντούσε σε όλους, με την ειλικρίνεια που τον χαρακτηρίζει, ότι απλώς πιάνει στα χέρια του μια πέτρα ή ένα ξύλο και αρχίζει να πελεκάει. Δεν προσχεδιάζει τι θα φτιάξει. Δουλεύοντας «βλέπει» με τα μάτια της ψυχής του μέσα στο υλικό την μορφή που τελικά του δίνει.

Η έκθεση των γλυπτών περιέχει τα έργα που μπορούσαν να μεταφερθούν. Από τα ογκωδέστερα και βαρύτερα που έχει κατασκευάσει εκθέτονται φωτογραφίες τους στους τοίχους της γκαλερί.

Την πρώτη βραδιά των εγκαινίων παραβρέθηκαν πολλοί Αγρινιώτες και όχι μόνο, γλύπτες, ζωγράφοι, εικονογράφοι και φωτογράφοι. Όλοι συνεχάρησαν και ενθάρρυναν τον Παύλο και πολλοί υποσχέθηκαν ότι θα τον επισκεφθούν στο χωριό του.

Από τον Ορεινό Βάλτο ήρθαν σε συμπαράσταση του ταπεινού καλλιτέχνη συγγενείς και φίλοι του, άνθρωποι που τον αγαπούν για την απλότητά του και τον καλοπροαίρετο χαρακτήρα του. Άνθρωποι που τον βοήθησαν και τον ενθάρρυναν να πραγματοποιήσει την έκθεση.

Ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Θυάμου κ. Κώστας Λαμπράκης υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να βρεθεί στέγη για τα έργα του γλύπτη, είτε στην παλιά Δρομίστα ή καλύτερα στο νέο όμορφο χωριό τον Θύαμο, που βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό τοπίο που το διασχίζει ο ποταμός Ίναχος.

Ο γνωστός σκηνοθέτης Νώντας Σαρλής, φίλος του Παύλου, ήρθε από την Σκύρο να βοηθήσει στο στήσιμο της έκθεσης γλυπτών στην «Ταξιδεύουσα». Και την Παρασκευή που έρχεται, στις 24 Νοέμβρη, θα παρουσιάσει εκδήλωση/αφιέρωμα για τον επίσης αυτοδίδακτο λαϊκό ζωγράφο και αγιογράφο Θεόφιλο, στην ίδια αίθουσα.

Υπενθυμίζονται οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης.

Από το Σάββατο 18 Νοεμβρίου μέχρι τις 8 Δεκέμβρη

Ώρες επισκέψεων καθημερινώς από 10:00 έως 13:00 & 18:00 έως 21:00.

Α.Κ.Κ.

agrinionews.gr

Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα