Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2023 18:45

Μεσολόγγι: Η παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Χρήστου Χωμενίδη με τίτλο «Η ΔΙΚΗ ΣΟΥΑΡΕΦ» (Σαβ 25/11/2023 19:00)

Ο Τομέας Πολιτισμού της ΠΔΕ σε συνδιοργάνωση με την ομάδα φιλαναγνωσίας του 2ου ΓΕΛ Μεσολογγίου και τις  εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Χρήστου Χωμενίδη με τίτλο «Η ΔΙΚΗ ΣΟΥΑΡΕΦ», που θα πραγματοποιηθεί  το Σαββάτο  25 Νοεμβρίου  2023 και ώρα 19.00, στο Κτίριο Χρυσόγελου.

Η παρουσίαση του βιβλίου  θα πλαισιωθεί μουσικά από τα  μέλη της Ομάδας Φιλαναγνωσίας του 2ου Λυκείου της Ι.Π. Μεσολογγίου και την καθηγήτριά τους, φιλόλογο, κ. Ελένη Πλακίδα καθώς σκοπός  της εν λόγω  Ομάδας  είναι να εμπλουτίσει την αισθητική καλλιέργεια των μαθητών.

Σύμφωνα με   το Διάγραμμα του Πυρήνα  της πολιτιστικής  Δράσης   του  κτιρίου  Χρυσόγελου υπάρχει τομέας φιλοξενίας δημιουργών με τίτλο «Συνδημιουργοί  Χρυσόγελου», «co-creators», το οποίο αποτελεί    ένα ραντεβού με καλλιτέχνες, συγγραφείς, επιστήμονες, στοχαστές, ακτιβιστές, δημοσιογράφους, ανθρώπους  με ιδέες για  έναν κόσμο τρισδιάστατα φτιαγμένο, με ψηφία που αλλάζουν τον τρόπο σκέψης μας, μέσα από τη δουλειά τους και τη ζωή τους, δίνοντας ένα βήμα στον πολιτισμό.

Ο αξιοσημείωτος καλεσμένος μας, πεζογράφος Χρήστος Χωμενίδης γεννήθηκε στην Αθήνα 1966,σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και παρακολούθησε μαθήματα νομικών στην Σοβιετική Ένωση και Επικοινωνίας στην Αγγλία. Πρωτοεμφανίστηκε ως συγγραφέας το 1988 και  έκτοτε συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες και περιοδικά, με πιο πρόσφατες τις συνεργασίες με “Τα Νέα” και με το περιοδικό “Capital”. Tο 1993 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, “Tο σοφό παιδί” και ακολούθησαν άλλα δώδεκα μυθιστορήματα και δεκάδες διηγήματα, που μεταφράστηκαν σε αρκετές γλώσσες . Μετέφρασε στα ελληνικά το θεατρικό έργο “The Rope” του Patrick Hamilton (α’ παράσταση: Θέατρο Χώρα, 1998),  έγραψε το σενάριο για την ταινία “Μαύρο γάλα” (σκην. Νίκος Τριανταφυλλίδης, 1999) και για την τηλεοπτική σειρά της ΕΤ1 “Η φωνή’’. Μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις στον χώρο της λογοτεχνίας, το Prix du Livre Europeen (Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος), έλαβε ο Χρήστος Χωμενίδης, με την επιτροπή να αναγνωρίζει το έργο του, «Νίκη» ως ένα από τα κορυφαία μυθιστορήματα της εποχής μας. Πρόκειται για ένα βραβείο που αναδεικνύει τη δημιουργικότητα και την ποικιλομορφία της Ευρώπης καλλιεργώντας τον διαπολιτισμικό διάλογο στον χώρο της πεζογραφίας, και προωθεί τη λογοτεχνία πέρα από εθνικά και γλωσσικά σύνορα, με μεταφράσεις των βραβευμένων έργων σε άλλες γλώσσες.

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρονται  :

…Η δίκη Σουάρεφ έχει μία καρναβαλική μεγαλοπρέπεια. Φωτίζει το καρναβαλικό και το μεγαλειώδες της ανθρώπινης κατάστασης…”Δημοσθένης Καραμπαλίκης. Ο εμβληματικότερος εν ζωή ποινικολόγος, πρωταγωνιστής στις πιο πολύκροτες δίκες του τελευταίου μισού αιώνα. Σεραφείμ-Μάκης Σακκάς. Ο διευθυντής του γραφείου “Καραμπαλίκης και Συνεργάτες”. Ευφυής, εργατικός, λεβέντης. Με ένα, όμως, σωματικό ελάττωμα που -κι ας το κρύβει όσο μπορεί- τον περιορίζει, του πικραίνει τη ζωή. Ο κόσμος της μαχόμενης δικηγορίας. Ο κύριος Φωτιάδης, εκκεντρική διάνοια. Ο Χάρης Τσετίνης, λαγωνικό των δικαστηρίων. Η Κωνσταντία Γιάννου, πανέμορφη, κόρη χρεοκοπημένου βιομήχανου. Ο Σόλων Λούσκος, με το απωθημένο ακαδημαϊκής καριέρας και τις ανομολόγητες πολιτικές φιλοδοξίες. Ο Ευθύμης Βογιατζής, σκοτεινός τύπος, ύαινα σωστή. Η Παναγιώτα Αϊβάλη, “κυρία του κυρίου” και κληρονόμος του γραφείου. Ένα απόγευμα εμφανίζεται στο γραφείο ο μεγαλέμπορος μουσικών οργάνων Εδμόνδος Σουάρεφ. Ζητάει ακρόαση από τον Καραμπαλίκη. Μιλάει με τον Μάκη Σακκά. Αποκαλύπτει ότι το 1983 δολοφόνησε έναν άνθρωπο. Ζητάει να παραδοθεί στη δικαιοσύνη. “Αδύνατον να δικασθείτε” απαντάει ο Μάκης. “Όλα τα εγκλήματα στην Ελλάδα παραγράφονται με την παρέλευση είκοσι ετών…”Θα δικαστώ. Θα με δικάσετε εσείς!”Ίσως η δίκη να είναι για τον Σουάρεφ καθαρτήριο”.
“Καθαρτήριο;”Πουργκατόριουμ στα λατινικά. Εκεί όπου οι ψυχές εξαγνίζονται. Ο προθάλαμος του Παράδεισου. Ή -εάν δεν αποδειχθείς άξιος-της Κόλασης…”Ίσως η δίκη Σουάρεφ να γίνει καθαρτήριο για όλους.

Η διοργάνωση  της παρουσίασης βιβλίου  από τον τομέα πολιτισμού της  ΠΔΕ  στοχεύει  να μυήσει  στην λογοτεχνική διαδικασία το ευρύτερο κοινό και να δημιουργήσει  ένα περιβάλλον με επικοινωνιακούς κώδικες   που  συνδέονται με την ψυχική ανάταση των συμμετεχόντων και την πνευματική τους  ανέλιξη. Η παρουσία σας  την εκδήλωσή  μας θα είναι ιδιαίτερα τιμητική.

sinidisi.gr

 

Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα