Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023 23:14

Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν στο Κτίριο Χρυσόγελου από τον Τομέα Πολιτισμού ΠΔΕ και τη Θεραπευτική Κοινότητα «ΓΕΦΥΡΑ» (Σαβ 16/12/2023 18:30)

Ο Τομέας Πολιτισμού ΠΔΕ και η Ν.Μ Μεσολογγίου οργανώνουν χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν με τίτλο: "Η Θεραπευτική Κοινότητα «ΓΕΦΥΡΑ» του Αιτωλ/νίας – Ι.Π.Μεσολογγίου συναντά  μέσω της Τέχνης τα Χριστούγεννα στο Κτίριο Χρυσόγελου" το Σάββατο στις  16 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 18:30.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσφατα έθεσε την ψυχική υγεία και ευεξία ως παγκόσμια προτεραιότητα. Αλλά και στην Ελλάδα –δειλά αλλά σταθερά– η ψυχική υγεία τείνει να αποβάλλει από πάνω της τα «ταμπού». Οι ψυχικές ασθένειες γίνονται πια περισσότερο «ορατές»: το πρώτο και πολύ βασικό βήμα για την αναγνώριση και τοποθέτησή τους στο κοινωνικό πλαίσιο.

Στην ανάγκη, λοιπόν, προσανατολισμού της κοινωνίας σε ένα μοντέλο ψυχικής υγείας ,ο τομέας πολιτισμού ΠΔΕ έχει συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας  με το Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου Μονάδα Αποθεραπείας & Αποκατάστασης "Γέφυρα" για  ψυχικά ασθενείς, οργανώνοντας κάθε δεκαπενθήμερο βιωματικά εργαστήρια Τέχνης που στοχεύουν στην έκφραση των εσωτερικών σκέψεων των συμμετεχόντων καθώς είναι πια αναγνωρισμένο πως η Τέχνη αποτελεί μεταμορφωτική και καθαρτική εμπειρία, προσφέροντας  υγιή διέξοδο έκφρασης συναισθημάτων, σκέψεων και ιδεών. Επιπλέον, ενθαρρύνει τη χαλάρωση αφού, ως διαλογιστική κατάσταση συγκέντρωσης και εστίασης του μυαλού, μειώνει τα επίπεδα άγχους και στρες και οδηγεί σε ηρεμία και γαλήνη. Η τέχνη ενισχύει επίσης την αυτογνωσία και την ενδοσκόπηση. Μέσω της καλλιτεχνικής εξερεύνησης, αναγνωρίζουμε τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις και τις εμπειρίες μας, και κατανοούμε καλύτερα τη νοητική και συναισθηματική μας κατάσταση.

Μια υγιή διέξοδο έκφρασης συναισθημάτων, σκέψεων και ιδεών αποτελεί  η οργάνωση του  χριστουγεννιάτικου ρεβεγιόν στο Κτίριο Χρυσόγελου, κέντρο Τεχνών του τομέα πολιτισμού της ΠΔΕ   στην Ι.Π. Μεσολογγίου δίνοντας την ευκαιρία στους ψυχικά ασθενείς να διαδράσουν με τους εκπροσώπους των φορέων και να ανταλλάξουν ευχές το Σάββατο στις  16 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 18:30.

Η συμμετοχή των προσκεκλημένων, θα  πραγματοποιηθεί αποκλειστικά με προσκλήσεις λόγω του περιορισμένου χώρου της αίθουσας του κτιρίου και της ανάγκης διατήρησης του συμβολικού χαρακτήρα της δράσης μέσα σε μια ασφαλή και  ήρεμη γιορτινή  ατμόσφαιρα.

Ο Τομέας Πολιτισμού ΠΔΕ ενισχύει  με τις δράσεις της την  εκφραστική δυνατότητα της Τέχνης που ενυπάρχει στον άνθρωπο ως ένστικτο και έχει τη δύναμη να λειτουργήσει προσπερνώντας παραμέτρους όπως η ψυχική διαταραχή, η μόρφωση και η καλλιτεχνική παιδεία, η ευφυΐα, η ικανότητα επικοινωνίας με άλλα μέσα.

Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα