Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2024 00:15

Η Αγρινιώτισσα ζωγράφος Μαρίνα Κουτσοσπύρου εκθέτει στην «Ταξιδεύουσα» (από Παρ 22/12/2023 μέχρι Παρ 19/1/2024)

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Τρίτη βράδυ, δεύτερη μέρα του νέου χρόνου, με αραιές σταγόνες βροχής να πέφτουν στο Αγρίνιο, οι λίγοι διαβάτες στους βρεγμένους δρόμους αναζητούν μια ζεστή ατμόσφαιρα στα κεντρικά μαγαζιά.

Πιο πέρα από τους κεντρικούς φωταγωγημένους δρόμους οι περαστικοί είναι ελάχιστοι και βιαστικοί.

Κατέβηκα μέχρι το συντριβάνι διασχίζοντας το κέντρο της πόλης. Κοντοστάθηκα στην κεντρική πλατεία που δεσπόζει το χριστουγεννιάτικο δένδρο. Δυο τρεις πλανόδιοι πωλητές μπαλονιών, λίγα παιδιά, κάποιοι νεαροί που κάνανε χιούμορ αναρωτιόμενοι  αν ο καιρός είναι κατάλληλος για παγωτό, μου θύμισαν τον Βαΐτσα του 1960…

Τέτοιες χειμωνιάτικες βραδιές έκανε τις βόλτες του με κοντομάνικο άσπρο φανελάκι…

Συγκρίνοντας στην σκέψη μου το τότε με το τώρα, περπάτησα  πιο πέρα στην Παναγοπούλου και έστριψα στην Γρίβα.

Είδα φώτα και κόσμο στην γκαλερί «Ταξιδεύουσα» και μπήκα μέσα.

Αντίκρυσα μια πανδαισία χρωμάτων στους μικρούς και μεγάλους πίνακες που στολίζουν τους τοίχους της κύριας αίθουσας.

Χρώματα ζωηρά, φωτεινά, αισιόδοξα που έδιωξαν αμέσως από τις σκέψεις μου την μουντή ατμόσφαιρα των έρημων δρόμων.

Κοιτάζοντας τους πίνακες της ζωγράφου έφυγαν απ’ το μυαλό μου όλες οι δυσάρεστες σκέψεις καθώς και η βιασύνη μου να γυρίσω σπίτι εγκαίρως πριν την βροχή.

Η κυρία Κουτσοσπύρου μου έδωσε μια κάρτα με την φωτογραφία του πίνακά της  «Από ψηλά». Και πίσω της η κόκκινη κάρτα έχει την  «αφήγησή»  της για την έκθεση που έχει τον τίτλο «Αφηγήσεις».

Στο εισαγωγικό κείμενό της η καλλιτέχνιδα γράφει τα παρακάτω:

«Από µία ρεαλιστική αφετηρία που σύντομα εκτοξεύεται σε µία  διαδικασία δημιουργίας νέας αφήγησης και πολλές φορές αποδόμησης, δημιουργούνται νέες προοπτικές.  Έργα που δημιουργήθηκαν αρχικά από συγκίνηση και ψυχικές δονήσεις. Η δύναμη του ρευστού στοιχείου, η δύναμη που ασκεί στα έργα το πάθος µου για την σύγχρονη τέχνη. Αυτή η εσωτερική ανάγκη δημιουργεί έναν κόσμο εντυπωσιακών αντιθέσεων, αφηγήσεων, συναισθημάτων, µία νέα πνοή στο κατεστημένο. Με κάθε πινελιά, ή σκιά, αφηγούμαι µία ιστορία που υπερβαίνει πολλές φορές τα περιορισμένα πλαίσια της πραγματικότητας και ανοίγει πόρτες σε έναν κόσμο νέων ερμηνειών και ατελείωτο χώρο ανακαλύψεων. Από την πραγματική ενατένιση ενός τοπίου ή την ονειρική μιας ουτοπίας µμετατρέποντας έτσι την άυλη αισθησιακή ή φαντασιακή εμπειρία σε ενσώματη αισθητική».

Οι πρόσχαροι άνθρωποι της γκαλερί καλωσορίζουν και ξεναγούν τους επισκέπτες, μιλώντας τους για την καλλιτέχνιδα και τα αξιολάτρευτα έργα που είναι το καθένα μια νότα χαρούμενη και αισιόδοξη.

Στην «Ταξιδεύουσα» τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί πάνω από τριάντα εκθέσεις Αιτωλοακαρνάνων καλλιτεχνών. Όλες με μεγάλη επισκεψιμότητα από τους φιλότεχνους της περιοχής και όχι μόνο.

Τον Νοέμβριο συνάντησα στο ξενοδοχείο «Εσπέρια» τον Αρχιτέκτονα Β.Σ. από την Λευκάδα με την Αυστριακή σύζυγό του και με ρώτησαν για την οδό Γρίβα. Μου είπαν ότι άκουσαν για μια γκαλερί που πάντα εκθέτει έργα πρωτοποριακά σύγχρονων καλλιτεχνών.

Για την ζωγράφο Μαρίνα Κουτσοσπύρου και τα έργα της, η ιστορικός Τέχνης, δημοσιογράφος και  Επιμελήτρια Εκθέσεων κυρία Nικολένα Καλαϊτζάκη έγραψε τα εξής:

«Αναπτύσσοντας µία ιδιότυπη εικαστική γραφή που βρίθει από αφηγηματικότητα μεστή, κι από συναίσθημα είναι χορτάτη, η ζωγράφος, Μαρίνα Κουτσοσπύρου, δικαίως, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως µία από τις πιο δυναμικές και εργατικές-γυναικείες φωνές που έχει να αναδείξει η σύγχρονη ελληνική εικαστική σκηνή.

Μελετώντας κανείς το σύνολο της εργασίας της, από τα πρώιμά της χρόνια, μέχρι και σήμερα, µε ευκολία, θα διαπιστώσει, πως η Κουτσοσπύρου δεν διστάζει να εκφραστεί, να πειραματιστεί και να καταπιαστεί ελεύθερα µε την θεματολογία που θα της κεντρίσει, κάθε φορά, το ενδιαφέρον, απέχοντας πολύ από το να εµµένει σε πετυχημένες στερεοτυπικές συμπεριφορές και τεχνάσματα.

Αντιθέτως, η εργασία της διακρίνεται από µία πλούσια, σε επίπεδο θεματολογίας, αλλά και τεχνικής απόδοσης προσέγγιση, που αγκαλιάζει και συνενώνει τον οικείο ρεαλισμό της πραγματικότητας µε την αφαιρετική, και συντριπτική συχνά, εισβολή της φαντασίας και του ονείρου εντός της.

Ανθρώπινες φιγούρες, άντρες, γυναίκες, παιδιά, τοποθετημένες στα περιβάλλοντα που ανήκουν, σε αστικά ή φυσικά περιβάλλοντα, σε περιβάλλοντα φτιαγμένα από μύθο κι ιστορία, σουρεαλισμό ή και ρομαντισμό ακόμα, γίνονται οι πρωταγωνιστές ενός ευφάνταστου ζωγραφικού θιάσου που για το τέλος σου αφήνει µία αίσθηση απαλή, σαν χάδι, μιας εποχής άλλης που την φιλοξενούμε μέσα µας, πολύτιµη βαθιά σαν νοσταλγία».

Η προηγούμενη έκθεση έργων της δραστήριας ζωγράφου ήταν πρόσφατα, τον Ιούλιο του 2023, στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου, όπου συμμετείχε μαζί με άλλους έξι συναδέλφους της καλλιτέχνες. Η έκθεση του καλοκαιριού έγινε   στα πλαίσια των δραστηριοτήτων για τον εορτασμό των δέκα χρόνων λειτουργίας της ΔΠΑ.

Έφερε τον τίτλο «Εν Αγρινίω…» και έδωσαν το παρόν επτά καταξιωμένοι Αγρινιώτες εικαστικοί παρουσιάζοντας τις τελευταίες τους δημιουργίες στο Αγρινιώτικο-και όχι μόνο-φιλότεχνο κοινό.

Και λίγα λόγια για την πορεία της ζωγράφου στην εικαστική τέχνη.

Η Μαρίνα Κουτσοσπύρου γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Εισήχθη πρώτη στις εισαγωγικές εξετάσεις της σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Βρέθηκε στην πρώτη πεντάδα των εισακτέων στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Στην σχολή σπούδασε στο εργαστήρι του Χρόνη Μπότσογλου και αποφοίτησε το 2001. Πήρε Πτυχίο Ζωγραφικής µε γενικό βαθμό «Άριστα». Εξειδικεύτηκε στη Διδασκαλία της Τέχνης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και στο Εργαστήριο Ψηφιδωτού & Αγιογραφίας.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις [80] στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Διοργάνωσε και 3 ατοµικές εκθέσεις. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή Artfair Τέχνης, όπως στο Artbasel Miami 2019, Mantova Artexpo Italy-2019, Olympia Artfair Tokyo-2021, Artfair Barcelona-2021, Artfair France-2021, Artfair Monaco-2022. Σε σκηνογραφίες Θεατρικών παραστάσεων έλαβε το Πρώτο Βραβείο Ζωγραφικής στο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Κρήτης (Κριτική επιτροπή – Δρ. Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος και Δρ. Ντενίζ Χλόη Αλεβίζου το 2017). Πήρε το Διεθνές Βραβείο Caravaggio (Great Master of Art) στο Milano. Έλαβε  Διάκριση ως φιναλίστ «CFA Artist of the Year Award» από τον οργανισμό Circle Foundation For The Arts.

Έργα της κυρίας Κουτσοσπύρου κοσμούν Μουσεία, Δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στο Αγρίνιο, όπου και διατηρεί το καλλιτεχνικό της ατελιέ.

Η πανέμορφη συλλογή πινάκων ζωγραφικής εγκαινιάστηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2023 και θα παραμείνει στην γκαλερί «Ταξιδεύουσα» μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2024.

Η Γκαλερί «Ταξιδεύουσα»- Photo Studio / Gallery-βρίσκεται στην γωνία Μπαϊμπά και Γρίβα 12 στο Αγρίνιο.

Το ωράριο λειτουργίας της είναι από την Δευτέρα έως την Παρασκευή: Το πρωί από τις 10:00 έως τις 13:00 και το απόγευμα από τις  18:00 έως τις 21:00

A.K.K.

agrinionews.gr

Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα