Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2024 18:36

Ημερίδα στο Μενίδι με θέμα: «Γυναίκες του Αμβρακικού» (Κυρ 24/3/2024 11:00)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ο Δήμος Αμφιλοχίας και ο Σύλλογος Γυναικών Μενιδίου «Ερωδιός» συνδιοργανώνουν, την Κυριακή  24 Μαρτίου 2024, πολυθεματική εκδήλωση – ημερίδα με θέμα «Γυναίκες του Αμβρακικού» στην παραλία Μενιδίου- Δήμου Αμφιλοχίας.

Η ημερίδα περιλαμβάνει ομιλίες από εκπροσώπους ομάδων και θεσμικών φορέων και έκθεση τοπικών προϊόντων διατροφής, με σκοπό την ανάδειξη του πολυδιάστατου ρόλου που διαδραματίζουν οι γυναίκες για την εν γένει κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και της προώθησης της αγροτοδιατροφικής μας κληρονομιάς.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και τη διοργάνωση της ημερίδας ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Σάκης Τορουνίδης, δήλωσε:

«Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι απλά μια  γιορτή ευγνωμοσύνης για τις γυναίκες. Είναι μια μέρα που μας παρακινεί να αναλάβουμε δράση για το αυτονόητο. Τα κοινά δικαιώματα και τις ελευθερίες μεταξύ των δύο φύλων. Και την ανάγκη για μεγαλύτερη εκτίμηση των πολλαπλών δραστηριοτήτων των γυναικών σε όλες της εκφάνσεις της ζωής μας.

Σεβόμαστε τα δικαιώματα τους και τους πολλαπλούς ρόλους που αναλαμβάνουν στην πορεία της ζωής τους. Ρόλοι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της κοινωνίας μας και αλληλένδετοι με τον πολιτισμό μας.

Καθήκον μας να είμαστε δίπλα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά και να προάγουμε τη συμμετοχή τους με ισότιμο και δίκαιο τρόπο στη λήψη αποφάσεων και σε ζητήματα που αφορούν την ποιότητα ζωής σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Δημιουργώντας έναν κόσμο όπου η ισότητα και η δικαιοσύνη είναι δεδομένα για όλους. Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες».

Η Αμαλία Βούλγαρη, Περιφερειακη Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας, Εντεταλμένη σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων ανέφερε σε μήνυμα της: «Η 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, με ιστορία πάνω από έναν αιώνα, είναι μία ημέρα μνήμης  των αγώνων των γυναικών και υπογραμμίζει τις κατακτήσεις και τις προόδους που έχουν σημειωθεί και ταυτόχρονα επισημαίνει και τις κοινωνικές αλλαγές που είναι αναγκαίο να γίνουν ακόμη για την επίτευξη της ουσιαστικής Ισότητας. Είναι Ημέρα αναγνώρισης της αξίας της γυναίκας ως μητέρας, συζύγου, συντρόφου, συμπαραστάτη. Είναι Ημέρα αναγνώρισης της πολύτιμης προσφοράς της στην εξέλιξη του πολιτισμού και των ανθρώπινων κοινωνιών.

Ωστόσο, ο αγώνας για την ισότητα δεν αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες. Είναι μία μάχη που αφορά όλη την κοινωνία και για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενεργή υποστήριξη όλων. Οργανισμοί, ομάδες, συλλογικότητες, σύλλογοι Γυναικών, ολόκληρη η κοινωνία των πολιτών, μπορούμε όλες και όλοι μαζί να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας προκειμένου να πετύχουμε την  πραγματική ισότητα των φύλων, η οποία θα συμβάλλει στην στην ανόρθωση της κοινωνίας, την ανοικοδόμηση της χώρας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δημοκρατίας μας. Η 8η Μαρτίου λοιπόν δεν είναι μια απλή επέτειος, αλλά μια μέρα-σύμβολο που μας υπενθυμίζει ότι οι γυναίκες μόνο όταν είναι ενωμένες, με δύναμη και αποφασιστικότητα, μπορούν και πρέπει να διεκδικήσουν ίσες ευκαιρίες στην οικογένεια, την εκπαίδευση, την εργασία και την πολιτική για μια κοινωνία δικαιοσύνης, εξαλείφοντας νοοτροπίες και στερεότυπα του παρελθόντος».

Απευθύνεται ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε όσες Γυναίκες και Ομάδες Γυναικών Τοπικών Συλλόγων, επιθυμούν να συμμετέχουν στην έκθεση τοπικών προϊόντων διατροφής.

agrinionews.gr

Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα