Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 17:55

Πως μπορείτε να αλλάξετε τα παλιά συστήματα θέρμανσης με πιο ενεργειακά

Η αλλαγή ενός παλιού συστήματος θέρμανσης και ψύξης αποτελεί πρόκληση για πολλούς ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρήσεων. Το κόστος κατανάλωσης ρεύματος συγκαταλέγεται στα βασικά έξοδα ενός σπιτιού και είναι πλέον από τα μεγαλύτερα. Οι ενεργειακές ανατιμήσεις και η διαχείριση του ηλεκτρικού ρεύματος από ιδιώτες έχει απογειώσει τις τιμές των ενεργειακών τιμολόγιων. Όλο αυτό το κλίμα έχει οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες να βρουν λύση στην συνολική ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού και της επιχείρησης. Πώς μπορεί όμως αυτό να επιτευχθεί με έναν χαμηλό προϋπολογισμό που διαθέτει μία οικογένεια η μία μικρομεσαία επιχείρηση.

Εδώ έρχεται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο η κυβέρνηση επιδοτώντας τέτοιες προσπάθειες. Μέσα από το πρόγραμμα Εξοικονομώ, μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει τα οικοδομικά υλικά και τα ενεργειακά συστήματα που θα χρειαστεί για να κάνει μια σωστή ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας του σύμφωνα με τις δίκες του ανάγκες και προτιμήσεις. 

Το πρώτο πράγμα λοιπόν που έχει να κάνει ένας ιδιοκτήτης είναι, να προσλάβει έναν έμπειρο μηχανικό που ασχολείται με τις μελέτες ενεργειακής απόδοσης ενός σπιτιού. Με τη συγκεκριμένη μελέτη ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να δει τις αδυναμίες της οικοδομής και που πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις, για να μειωθεί το κόστος της κατανάλωσης σε ενέργεια και να προστατευτεί το σπίτι από τις μελλοντικές κλιματικές προκλήσεις.

Μέσα σε αυτές τις αλλαγές συμπεριλαμβάνεται και η αλλαγή των πορτοπαραθύρων με καινούργια ενεργειακά αλουμίνια όπως και η τοποθέτηση θερμοπρόσοψης. Η μόνωση και η στεγανοποίηση επίσης είναι σημαντικά κομμάτια της ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας.

Πέρα από την ενίσχυση της μόνωσης στους τοίχους και την οροφή του σπιτιού, πολλές αλλαγές μπορούν να γίνουνε και στο λέβητα θέρμανσης καταργώντας αυτόν του πετρελαίου, με έναν πιο ενεργειακό που λειτουργεί με αέριο για περισσότερη οικονομία.

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού μπορεί επίσης αν συμβάλει στην λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και να τροφοδοτήσει ένα άλλο σύστημα αντλίας θερμότητας που ελέγχει τα επίπεδα θέρμανσης και ψύξης στο σπίτι.

Με τις παραπάνω αλλαγές και προσθήκες είναι σίγουρο ότι θα επιτύχουμε την μέγιστη ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού. Αυτή όμως διαδικασία δεν μπορεί να γίνει από μόνη της άλλα με την βοήθεια εξειδικευμένων τεχνικών γραφείων, που ειδικεύονται στα πρόγραμμα “Εξοικονομώ”, όπως και σε άλλες επιδοτήσεις.

Τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει κάποιος στην συνεργασία του με μια τεχνική εταιρεία, είναι οτι θα κερδίσει αρκετό χρόνο από την όλη διαδικασία και τη γραφειοκρατία που υπάρχει κατά της δημιουργίας του φακέλου και την κατάθεση της αίτησης.

Τα γραφεία που ασχολούνται με το πρόγραμμα εξοικονομώ διαθέτουν μία μεγάλη λίστα από τεχνίτες και έμπειρους επαγγελματίες και μπορούν άμεσα να πάρουν όλες τις πρόσφορες που θα χρειαστούν για να βγει όλο το συνολικό ποσό της ενεργειακής αναβάθμισης.

Ένα τεχνικό γραφείο μπορεί να αναλάβει, την διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών, από την εκταμίευση των χρήματων, την πληρωμή των προμηθευτών και την υλοποίηση των εργασιών στους χρόνους που χρειάζεται.

Πριν επιλέξετε το γραφείο που θέλετε να συνεργαστείτε, κάντε μία μικρή έρευνα στο διαδίκτυο και διαβάστε κριτικές από άλλους πελάτες.  Δείτε τα έργα που έχουν αναλάβει και ρωτήστε τους ότι απορίες έχετε για το έργο και την επιδότηση. Από εκεί θα καταλάβετε τον επαγγελματισμό της εταιρείας και κατά πόσο έχουν τη διάθεση να σας εξυπηρετήσουν.

Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα