Τρί, 5/7/2022  11:53 
elenfrdeitru
Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 14:18

Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας: Διαδικτυακή διάλεξη του Ε. Καϊμακάμη (Κυρ 21/3/2021 19:00)

Μοιραστείτε το άρθρο αυτό με τους φίλους σας

Διαδικτυακή διάλεξη με θέμα «Έρευνα και επιβίωση σε ακραίες συνθήκες: Η σύνδεση ανάμεσα σε μια αποστολή στους πάγους και τη σύγχρονη πανδημία του Κορωνοϊού».

Η διάλεξη του κ. Καϊμακάμη θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι YouTube της Αστρονομικής & Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας «Ηρακλής» εδώ: https://youtu.be/3DDLf4iKl6c

σήμερα Κυριακή 21 Μαρτίου 2021 και ώρα 7 μ.μ.

Λίγα λόγια για το θέμα:

Η Ανταρκτική πάντα μαγεύει τους ρομαντικούς και τους περίεργους, αλλά ελκύει και τους επιστήμονες.

Στην Ανταρκτική υπάρχει μια επιστημονική βάση Concordia, είναι Ιταλο-Γαλλική εγκατάσταση που βρίσκεται στην περιοχή Dome C στην ενδοχώρα της λευκής ηπείρου, πάνω σε ένα παγωμένο πλατώ και σε υψόμετρο 3233 μέτρα, απέχει δε περίπου 1100 χλμ από τα παράλια.

Στην Concordia γίνονται κάθε χρόνο πολυάριθμες επιστημονικές έρευνες που έχουν να κάνουν με τους τομείς της μετεωρολογίας, της γεωλογίας, της φυσικής της ατμόσφαιρας, της αστρονομίας-αστροφυσικής και της βιοϊατρικής. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα της Ανταρκτικής 12-12 άτομα μένουν στη βάση κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες εκτελώντας επιστημονικές παρατηρήσεις. Το υψόμετρο της περιοχής συνεπάγεται χρόνια υποξία για τους διαμένοντες στη βάση.

Οι παραπάνω συνθήκες σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε επαφή – μεταφορά από και προς τον υπόλοιπο κόσμο καθιστά τη συγκεκριμένη βάση ίσως το καλύτερο ανάλογο στη γη μιας εγκατάστασης σε άλλο πλανήτη (π.χ. βάση στη Σελήνη ή τον Άρη). Για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία – ESA προκηρύσσει κάθε χρόνο μια θέση ιατρού ερευνητή ο οποίος μένει στη βάση για ένα έτος πραγματοποιώντας διάφορα ερευνητικά πρωτόκολλα που μελετούν τις συνέπειες της υποξίας και της μακρόχρονης απομόνωσης στην ψυχολογία και τις σωματικές λειτουργίες του ανθρώπου.

Λίγα λόγια για τον ομιλητή μας:

Ο Ευάγγελος Καϊμακάμης MD, MSc, PhD, είναι ιατρός Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος.

Κατά τα έτη 2008-2009 έλαβε μέρος στη διαδικασία επιλογής Ευρωπαίων αστροναυτών για την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) κατά την οποία έφτασε στο τελικό στάδιο των 45 φιναλίστ από την αρχική ομάδα των 10000 αιτούντων.

Το έτος 2013 επιλέχτηκε από την ESA για τη θέση του ιατρού – ερευνητή σε πρωτόκολλα μελετών αεροδιαστημικής ιατρικής στην επιστημονική βάση Concordia στην
ενδοχώρα της ηπείρου της Ανταρκτικής.

Υπηρετεί στην Α’ Μ.Ε.Θ. του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» ως Επιμελητής Β’.

Πατήστε ΕΔΩ για την εκδήλωση

sinidisi.gr