Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023 18:14

«Καλντερίμι»: Παρουσιάζεται στο Μεσολόγγι το νέο μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου (Σαβ 30/9/2023 19:30)

Ο Τομέας Πολιτισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλαάδας σε συνδιοργάνωση με την ομάδα φιλαναγνωσίας του 2ου ΓΕΛ Μεσολογγίου και τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΠΟΥΖΟΥ με τίτλο «Καλντερίμι».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σαββάτο 30 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 19.30, στο Κτίριο Χρυσόγελου. Μία εκδήλωση με κεντρική ομιλήτρια τη φιλόλογο κ. Ελένη Πλακίδα που θα πλαισιωθεί μουσικά από μέλη της Ομάδας Φιλαναγνωσίας του 2ου Λυκείου της Ι.Π. Μεσολογγίου.

Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η φιλόλογος Ελένη Πλακίδα που θα πλαισιωθεί μουσικά από μέλη της Ομάδας Φιλαναγνωσίας του 2ου Λυκείου της Ι.Π. Μεσολογγίου.

Η διοργάνωση  της παρουσίασης βιβλίου  από τον τομέα πολιτισμού της  ΠΔΕ  στοχεύει  να μυήσει  στην λογοτεχνική διαδικασία το ευρύτερο κοινό και να δημιουργήσει  ένα περιβάλλον με επικοινωνιακούς κώδικες   που  συνδέονται με την ψυχική ανάταση των  συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με   το Διάγραμμα του Πυρήνα  της πολιτιστικής  Δράσης   του  κτιρίου  Χρυσόγελου υπάρχει τομέας φιλοξενίας δημιουργών με τίτλο «Συνδημιουργοί  Χρυσόγελου»,« co-creators» το οποίο αποτελεί    ένα ραντεβού με καλλιτέχνες, συγγραφείς, επιστήμονες, στοχαστές, ακτιβιστές,  δημοσιογράφους, ανθρώπους  με ιδέες για  έναν κόσμο τρισδιάστατα φτιαγμένο, με ψηφία που αλλάζουν τον τρόπο σκέψης μας, μέσα από τη δουλειά τους και τη ζωή τους, δίνοντας ένα βήμα στον πολιτισμό.  

Το  τιμώμενο πρόσωπο της βιβλιοπαρουσίασης , ο λογοτέχνης  Γιάννης Καλπούζος  γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας το 1960 και διαθέτει ένα βαθυστόχαστο οδοιπορικό με ποιητικές συλλογές, τραγούδια, διηγήματα και μυθιστορήματα. Ο ίδιος αναφέρει, πως η σχέση του με το βιβλίο είναι ιδιαίτερη, αφού θεωρεί ότι το καλό βιβλίο είναι η μόνη ελπίδα και σανίδα σωτηρίας σ’ έναν κόσμο χαώδη όπου η μετριότητα ανακηρύσσεται νικητής. Επιπλέον αναφέρει ότι: «Αν υπάρχει μία ελπίδα να σωθεί αυτός ο κόσμος, αυτή είναι η Ομορφιά. Για να ορίσουμε και να υιοθετήσουμε την Ομορφιά – αυτή του Πνεύματος και της Ψυχής – αυτή που καθρεφτίζεται στο βλέμμα του ανθρώπου και τον κάνει Όμορφο Άνθρωπο – χρειαζόμαστε ένα καλό βιβλίο και βέβαια έναν καλό Συγγραφέα». Το λογοτεχνικό του έργο, ισοδυναμεί με ένα συγκεκριμένο είδος αισθητικής ευταξίας. Ο Γιάννης Καλπούζος στήνει ένα λεκτικό μνημείο  με τον  απλό άνθρωπο και την αίσθηση που έχει για τον κόσμο.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως η Ομάδα Φιλαναγνωσίας  του 2ου ΓΕΛ  Μεσολογγίου και η  προσωπικότητα της εμψυχώτριας κ. Ελένης Πλακίδα αποτέλεσαν το κίνητρο για την εξοικείωση των μαθητών με το βιβλίο , την ανάγνωση και τη σταδιακή εδραίωση  μιας φιλικής σχέσης  μ’ αυτό. Σκοπός  της δημιουργίας της, είναι να εμπλουτίσει την αισθητική καλλιέργεια των μαθητών  καθώς η λογοτεχνία ως μορφή τέχνης μεταπλάθει την αντικειμενική πραγματικότητα και της προσδίδει αισθητική αξία. Η Ομάδα Φιλαναγνωσίας έχει αναδείξει  με τις  δράσεις της, τη  δυναμική του πνεύματος  που χρειάζεται για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας.

«Ο Τομέας Πολιτισμού της ΠΔΕ με καινοτόμες δράσεις συμβάλλει αποτελεσματικά στο όραμα της  ομάδας φιλαναγνωσίας που δεν είναι άλλο από την πνευματική παρακαταθήκη της ιδρύτριας κ. Ελένης Πλακίδα που αφήνει ως ύψιστο δώρο εσωτερικής καλλιέργειας  στους  μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η παρουσία σας θα ομορφύνει την εκδήλωσή  μας», τονίζεται στην σχετική πρόσκληση.

agrinionews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023 18:15
Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα