Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023 17:44

Διάλεξη αστρονομίας στο Μεσολόγγι 17/12/2023 στο Mesologgi by Locals (Κυρ 17/12/2023 18:00)

Η Αστρονομική & Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος - “Ηρακλής” μετά την επιτυχημένη εκδήλωση του φορητού πλανηταρίου στο Αγρίνιο, συμμετέχοντας στο εορταστικό πνεύμα των ημερών προσφέρουμε στο κοινό της Αιτωλοακαρνανίας δύο διαλέξεις, το Σαββάτο 16/12 στις 6:30 μ.μ. στο Αγρίνιο στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και τη Κυριακή 17/12 στο Μεσολόγγι στις 6:00 μ.μ. στο Mesologgi by Locals.

Τη Κυριακή 17/12 και ώρα 6:30μ.μ. στο Mesologgi by Locals διοργανώνεται διάλεξη αστρονομίας με τίτλο: «Το άστρο των Χριστουγέννων»

Ομιλήτρια: Δρ. Φιόρη Μεταλληνού – Αστροφυσικός.

Λίγα λόγια για την διάλεξη:

To άστρο των Χριστουγέννων, υπήρξε στα αλήθεια το αστέρι των τριών μάγων; «Με οδηγό τους το φως αστέρος ον είδον εν τη Ανατολή» αναγράφεται στα ιερά βιβλία. «Άστρο λαμπρό τους οδηγεί» τραγουδάει ο λαός μας.

Για αιώνες, επιστήμονες και απλοί άνθρωποι προσπαθούσαν να λύσουν το γρίφο σχετικά με τη φύση του Άστρου, που οδήγησε τους τρεις Μάγους από την Ανατολή στη Βηθλεέμ και τον Ιησού. Το Χριστουγεννιάτικο Αστέρι συνδέθηκε παραδοσιακά με το εορταστικό πνεύμα, ενώ η σπουδαιότητά του απαντάται σε όλες τις ιστορίες που σχετίζονται με τη γέννηση του Ιησού Χριστού.

Τι ήταν όμως το φως που τους οδήγησε μακριά από τη χώρα τους;

Τι είδους άστρο τους οδήγησε στο μέρος όπου ήταν σπαργανωμένο το Βρέφος της Βηθλεέμ;

Τι ήταν άραγε το μυστηριώδες και υπέροχο αυτό άστρο, του οποίου το ακτινοβόλο φως φωτίζει και εμπνέει τους ανθρώπους εδώ και 2.000 χρόνια;

Λίγα λόγια για την ομιλήτρια: 

Η Δρ. Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, έλαβε Πτυχίο Φυσικής και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Φυσική Ατμόσφαιρας και Περιβάλλοντος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στην Θεσσαλονίκη. Στην Διδακτορική Διατριβή της ασχολήθηκε με την «Ανάπτυξη και Εξασθένηση Μαγνητικών Καταιγίδων στο Γεωδιάστημα» . Μετά το πέρας της διδακτορικής της διατριβής εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΙΑΑΔΕΤ.

Τα ερευνητικό της υπόβαθρο αφορά στην προσομοίωση επιτάχυνσης φορτισμένων σωματιδίων στην γήινη μαγνητόσφαιρα κατά τη διάρκεια μαγνητικών καταιγίδων. Έχει λάβει πτυχίο μονωδίας. Είναι υπεύθυνη για δράσεις διάχυσης της επιστήμης στο ΙΑΑΔΕΤ. Δίνει διαλέξεις και αρθογραφεί με σκοπό την δημόσια κατανόηση της αστρονομίας και διαστημικής φυσικής προς τους μαθητές και το ευρύ κοινό. Οργανώνει και συμμετέχει σε βραδιές που συνδυάζουν την μουσική με την ποίηση και την αστρονομία.

Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα