Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2024 12:34

Φυσικός δροσισμός σπιτιού: Πως να κάνετε οικονομία στο ρεύμα με έναν ανεμιστήρα οροφής

Τα τελευταία χρόνια η κλιματική αλλαγή, με την αύξηση της θερμοκρασίας και τους κρύους χειμώνες, έχει επιφέρει ριζοσπαστικές αλλαγές στο νοικοκυριό πολλών πολιτών. Επίσης, γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν οδηγήσει πολλά κράτη της Ευρώπης και του κόσμου σε μία μακροχρόνια οικονομική κρίση. Ένα από τα βασικά πράγματα που έχει ανάγκη ο άνθρωπος σήμερα είναι η θέρμανση που τη στερείται καθημερινά λόγω της ακρίβειας, των καυσίμων και της ενέργειας. Η οικονομία στο ρεύμα είναι ένα σημαντικό ζήτημα για όλους μας, τόσο από οικονομικής όσο και περιβαλλοντικής άποψης. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξοικονομήσουμε ρεύμα στο σπίτι μας, όπως, η χρήση εναλλακτικών μεθόδων θέρμανσης και ψύξης από φυσικούς πόρους και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι ο αέρας και ο ήλιος.

Ένας άλλος τρόπος για εξοικονόμηση ενέργειας είναι και η χρήση του φυσικού φωτισμού στο σπίτι. Τα μεγάλα παράθυρα παρέχουν άπλετο ηλιακό φως την μέρα και μπορούν παράλληλα να ζεστάνουν και το χώρο μας. Αρκετοί σχεδιαστές σπιτιών πλέον λαμβάνουν υπόψη των φυσικό φωτισμό ενός σπιτιού και κατά πόσο μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι το φυσικό περιβάλλον του σπιτιού.

λιγότερο ρεύμα από τα συμβατικά φωτιστικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση ρεύματος. Επίσης, τα φωτιστικά https://desikos.gr/el/fotistika-toixou LED έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα συμβατικά.

Βέβαια δεν αρκεί μόνο αυτό, αλλά σταδιακά θα πρέπει να εγκατασταθούν και οι ενεργοβόρες οικιακές συσκευές με νέες πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Για παράδειγμα, ένα κλιματιστικό σε ένα μικρό δωμάτιο θα μπορούσε να αντικατασταθεί με έναν ανεμιστήρα οροφής https://desikos.gr/el/ikiakos-exoplismos/thermansi-psixi/anemistires/anemistires-orofis , που δροσίζει το ίδιο και πιο φυσικά. Ο ανεμιστήρας οροφής μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία ενός χώρου κατά 2-3 βαθμούς Κελσίου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον, οι ανεμιστήρες οροφής μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αέρα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υγρασίας και στην αποτροπή της ανάπτυξης μούχλας και βακτηρίων.

Πολλοί είναι αυτοί που υποφέρουν από την χρήση του κλιματισμού το καλοκαίρι και το χειμώνα. Ο κλιματισμός μπορεί να είναι κακός για την υγεία, εάν δεν χρησιμοποιείται σωστά. Για παράδειγμα, η χρήση του κλιματιστικού σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία, πονοκεφάλους και πόνους στο λαιμό. Επιπλέον, μπορεί να δημιουργήσει ξηρότητα στον αέρα ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα άσθματος και αλλεργιών.

Εκτός από τη χρήση φωτιστικών LED και ανεμιστήρων οροφής, υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για να εξοικονομήσουμε ρεύμα στο σπίτι:

  • Κλείνουμε τα φώτα όταν δεν τα χρειαζόμαστε. Εδώ ένας αισθητήρας κίνησης μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.
  • Δεν αυξάνουμε την θερμοκρασία του κλιματιστικού τον χειμώνα πάνω από 22 βαθμούς ή το καλοκαίρι δεν την μειώνουμε πολύ χαμηλά. Η ιδανική θερμοκρασία δωματίου πρέπει να είναι από 22-25 βαθμούς.
  • Απενεργοποιούμε τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιούμε. Πολλές έξυπνες συσκευές απενεργοποιούνται όταν μετά από λίγο δεν τις χρησιμοποιούμε, όπως κουζίνες, καφετιέρες και άλλες.
  • Βάζουμε έξυπνους διακόπτες και θερμοστάτες στις συσκευές που θέλουμε να ανοίξουμε αυτόματα, ακόμα και όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να ανάψουμε το κλιματιστικό του σπιτιού από το κινητό μας, φεύγοντας από την δουλειά. Με αυτόν τρόπο κάνουμε οικονομία δροσίζοντας την κατοικία, χωρίς το κλιματιστικό να καίει όλη μέρα.
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2024 12:42
Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα