Πέμπτη, 04 Απριλίου 2024 19:03

Βιώσιμη Μόδα: Τι είναι και πώς μπορούμε να την πετύχουμε;

Η αειφόρος μόδα, απευθύνεται σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός ρούχου, περιλαμβάνοντας τον τρόπο παραγωγής, κατανάλωσης και απόρριψης των ενδυμάτων. Τα βιώσιμα ρούχα δημιουργούνται από brands με σκοπό να μειώσουν τον αντίκτυπο στο περιβάλλον αλλά και να γλιτώσουν ανθρώπους που εργάζονται με τις πιο ακατάλληλες συνθήκες στην παραγωγή των ρούχων ευρείας κατανάλωσης, τα λεγόμενα sweatshops της fast fashion.

Για να πετύχει η βιωσιμότητα στη μόδα και η ηθική εργασία, σημαίνει περισσότερα έξοδα για τα fashion brands. Αντίστοιχα οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα  για να βοηθήσουν σε αυτή την αλλαγή ή έστω να σταματήσουν να αγοράζουν από επωνυμίες οι οποίες δεν σέβονται το περιβάλλον. Καθώς η νέα γενιά δίνει περισσότερη σημασία στον κόσμο της οικολογίας και σιγά σιγά γίνεται αυτή με την μεγαλύτερη επιρροή στο μάρκετινγκ των εταιρειών, θα δούμε μια μεγάλη στροφή τα επόμενα χρόνια στην αειφόρο μόδα.

Οι εταιρείες ρουχισμού μπορούν να πετύχουν την βιωσιμότητα κυνηγώντας κάποια από τα παρακάτω:

Ηθική μόδα (Ethical Fashion): Συμπεριλαμβάνει την παραγωγή, τις συνθήκες εργασίας και το νομικό πλαίσιο στο οποίο δρουν οι εταιρείες.

Κυκλική Μόδα (Circular Fashion): Σαν ένα παρακλάδι της κυκλικής οικονομίας, υποστηρίζει ότι τα υλικά και τα προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά, όσο το δυνατόν περισσότερο. Εξάλλου η μόδα κάνει κύκλους, για αυτό και τα ιδιαίτερα γυναικεία πουκάμισα και γυναικεία παντελόνια https://cloud9byl.gr/pantelonia/ της μαμάς μας από τα 80s έχουν επιστρέψει in fashion.

Αργή Μόδα (Slow Fashion): Το άλλο άκρο της γρήγορης μόδας. Έχει μια μακρόπνοη ματιά σε όλο το ταξίδι ενός προϊόντος. Συμπεριλαμβάνοντας την κοινή χρήση ρούχων, αλλά και την καλύτερη επιλογή υφασμάτων με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για νέα.

Συνειδητή Μόδα (Conscious Fashion): Αυτός ο τύπος αναφέρεται περισσότερο στον καταναλωτή. Έχει να κάνει με τις επιλογές που διαθέτει και πως να τον ενθαρρύνει να επενδύσει σε φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και να στηρίξουν το κίνημα της αειφόρου μόδας.

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, ο δρόμος για την βιωσιμότητα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, απαιτεί χρήματα και επενδύσεις και από τις δύο μεριές, εταιρειών και καταναλωτών.  Από την δική μας οπτική σαν καταναλωτές, θα σας αφήσουμε μερικές συμβουλές για να κάνετε τα πρώτα σας βήματα, αν δεν έχετε ήδη ξεκινήσει.

Τα φυσικά υλικά όπως η βιομηχανική κάνναβη, το λινό, το βαμβάκι, το μετάξι, το μαλλί και οι ίνες κυτταρίνης για τα γυναικεία πουλόβερ https://cloud9byl.gr/poulover/ (βισκόζη, ρεγιόν, lyocell, κ.λπ.) προτιμώνται γενικά από τα συνθετικά που προέρχονται από πετρέλαιο όπως πολυεστέρας, ακρυλικό και νάιλον.

Αναζητήστε υφάσματα κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά (π.χ. νάιλον, πολυεστέρας, βαμβάκι) ή ρούχα κατασκευασμένα από ύφασμα deadstock (υλικά που δημιουργήθηκαν αλλά δεν πωλήθηκαν ποτέ ούτε χρησιμοποιήθηκαν και διαφορετικά θα κατέληγαν σε κάποια χωματερή).

Αναζητήστε brands που προτεραιοποιούν  την ελαχιστοποίηση υποπροϊόντων στη διαδικασία παραγωγής και τα υπερβολικά υλικά συσκευασίας κατά τη μεταφορά.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Απριλίου 2024 19:25
Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα