Τρίτη, 09 Απριλίου 2024 23:23

«Όποιος πεθάνει σήμερα, χίλιες φορές πεθαίνει»: Η παράσταση του Δημήτρη Μαραμή στο Μεσολόγγι (Τρι 16/4/2024 20:30)

Στο πλαίσιο των Εορτών Εξόδου της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, την Τρίτη 16 Απριλίου στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας, ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής παρουσιάζει τη μουσική παράσταση με τίτλο το σολωμικό στίχο: “Όποιος πεθάνει σήμερα, χίλιες φορές πεθαίνει”.

Μία σύνθεση με μέρη από τα μουσικο-ιστορικά έργα του συνθέτη: “Παλιγγενεσία” και “Δειλινό και Άγιο Φως”. Δύο έργα εμπνευσμένα από τον αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία. Το “Δειλινό και Άγιο Φως” είναι εμπνευσμένο από τον αγώνα και το θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη για την υπεράσπιση της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου στη μάχη του Κεφαλόβρυσου στο Καρπενήσι, ενώ η “Παλιγγενεσία” περικλείει την επανάσταση σε ολόκληρη τη Ρούμελη το 1821.

Συμμετέχουν οι εξαιρετικοί και καταξιωμένοι ερμηνευτές Θοδωρής Βουτσικάκης στο τραγούδι, Μαρίνα Καλογήρου στην απαγγελία, με το συνθέτη στο πιάνο και τη Στέλλα Τέμπρελη στο τσέλο.

Ακούγονται τραγούδια πάνω σε ποίηση:  Ρήγα Βελεστινλή, Διονύσιου Σολωμού, Ανδρέα Κάλβου, Ιωάννη Πολέμη, Κώστα Καρυωτάκη, Πάνου Κυπαρίσση, Θανάση Χατζόπουλου, Δημοτική Ποίηση, ενώ τα τραγούδια πλαισιώνονται από ιστορικά κείμενα.

Το λαϊκό ορατόριο “Παλιγγενεσία” παρουσιάστηκε το 2021 σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της Στερεάς Ελλάδας ως ανάθεση κι εκπροσώπηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση στη Ρούμελη το 1821, ενώ το μουσικό δρώμενο “Δειλινό και Άγιο Φως” παρουσιάστηκε το 2023 στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου, ως έργο ανάθεσης και συμπαραγωγής του Δήμου Καρπενησίου, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και τοπικών συλλόγων, για τα 200 χρόνια από την ηρωϊκή μάχη του Κεφαλόβρυσου και το θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη στο Καρπενήσι. Τα δύο έργα είχαν θερμότατη υποδοχή από ένα μεγάλο ακροατήριο σε όλους τους νομούς της Στερεάς Ελλάδας.

Ο Δημήτρης Μαραμής σπούδασε πιάνο και σύνθεση στο Βασιλικό Κολέγιο Μουσικής και Δράματος Ουαλίας (Μεγάλη Βρετανία) και στο Αττικό Ωδείο (Αθήνα). Έχει συνθέσει την όπερα Ελευθέριος Βενιζέλος (ανάθεση του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου, 2023), τη λαϊκή όπερα Καπετάν Μιχάλης (ανάθεση της Περιφέρειας Κρήτης, 2021), τα σύγχρονα ελληνικά μιούζικαλ Οι Στοιχειωµένοι (ανάθεση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, 2019) και Ερωτόκριτος (ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ι.Σ.Νιάρχος για την Εναλλακτική Σκηνή, 2017). Έχει συνθέσει τις συμφωνικές ωδές: Νάματα και Ιάματα, ανάθεση του Δήμου Λαρισαίων (2022), το λαϊκό ορατόριο Παλιγγενεσία (Η Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821, ανάθεση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, 2021), κ.ά. Έχει συνεργαστεί µε όλους τους πολιτιστικούς οργανισµούς της χώρας κι έχει παρουσιάσει έργα του στο εξωτερικό: ΗΠΑ, Αγγλία, Ισπανία, Ελβετία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο ενώ ετοιμάζει έργα για την Κίνα, την Κορέα και το Βέλγιο. Έχει κυκλοφορήσει επτά προσωπικούς δίσκους, έχει γράψει µουσική για σαράντα τρεις θεατρικές παραστάσεις, όπως επίσης για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δελφών “Το Λάλον Ύδωρ” 2018-2024.

INFO:

  • Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου – Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας
  • Τρίτη 16 Απριλίου στις 20:30
  • Είσοδος ελεύθερη

Τραγουδιστής: Θοδωρής Βουτσικάκης
Ηθοποιός: Μαρίνα Καλογήρου
Τσέλο: Στέλλα Τέμπρελη
στο πιάνο ο συνθέτης

agrinionews.gr

Όλες οι Εκδηλώσεις Σήμερα